Ministerul Educației va premia elevii cu sume de până la 5.000 de lei. Ce criterii trebuie îndeplinite pentru a beneficia de premiu

Author: Diana Ghita

Absolvenții de gimnaziu și liceu vor fi premiați pentru rezultatele de la examenele naționale

Sursa: freepik.com; shutterstock

Proiectul de lege lansat de Ministerul Educației este menit să susțină tinerii care excelează din punct de vedere educațional. De asemenea, un alt scop important al proiectului este de a-i motiva pe toți elevii să atingă performanțe școlare.

Stimulentele financiare vor fi acordate din bugetul Ministerului Educației.

Citește și: Au fost modificate criteriile de acordare a burselor în cazul studenților bolnavi

Ce elevi vor beneficia de acest premiu

Și în acest an vor fi premiați elevii care au promovat examenele naționale cu medii de 10, ca urmare a unui proiect de Hotărâre de Guvern.

,,Identificarea şi susţinerea copiilor şi tinerilor capabili de performanţe şcolare înalte reprezintă o parte integrantă a politicilor educaţionale promovate de Ministerul Educaţiei şi vizează aplicarea unuia dintre principiile care guvernează învăţământul preuniversitar şi superior, precum şi învăţarea pe tot parcursul vieţii din România şi anume principiul calităţii", conform Notei de fundamentare a actului dezbătut.

De asemenea, în document se mai arată faptul că ,,Materializarea unui astfel de demers se înscrie pe linia programelor dezvoltate de ME pentru susţinerea excelenţei şcolare în învăţământul preuniversitar şi este în conformitate cu prevederile art.

57 alin. (4) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare”.

În acest an, în sesiunea iunie-iulie, 92 de elevi au obținut media 10 la Bacalaureat. Prin urmare, aceștia vor primi suma de 5.000 de lei din partea Ministerului Educației. Alți 466 de elevi, absolvenți ai ciclului gimnazial, care au finalizat cu media maximă Evaluarea Națională, vor fi premiați cu suma de 2.000

de lei. În total, vor fi 558 de beneficiari.

„Art. 1. Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 2.000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obținut media 10 la evaluarea națională, sesiunea 2023.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Art. 2. Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 5.000

de lei fiecărui absolvent de liceu care a obținut media 10 la examenul național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023”, arată proiectul propus de HG.

Citește și: ,,Nu este logic ce se întâmplă. Nu știm ce să facem, încotro să o luăm.’’ Mama unei eleve este disperată. Fiica ei nu a fost repartizată la liceu

Cum s-au prezentat elevii în acest an, comparativ cu promoțiile anterioare

Fondul de premiere de anul acesta, de 1,4 milioane de lei, este mai redus, în comparație cu cel din anul anterior, care a avut o valoare totală de 1.669.000 lei. Însă, cu toate acestea, valoarea fiecărui premiu în parte nu a suferit modificări, deoarece în 2022 s-au înregistrat mai multe medii maxime la examenele naționale. La Bacalaureat, 237 de tineri au obținut media 10, iar la Evaluarea Națională, media 10 a fost obținută de către 239 de elevi.

De asemenea, în 2022, Guvernul a decis să mărească sumele premiilor. Astfel, stimulentele financiare, pentru absolvenții de 10 la Evaluarea Națională, au fost majorate de la 1.000 de lei, la 2.000 de lei. Iar pentru cei cu media 10 la Bacalaureat, valoarea premiilor a crescut de la 3.000, la 5.000 de lei.

În fruntea clasamentului din ultimii ani se află elevii care au absolvit gimnaziul și liceul în 2020. În acel an, au ajuns la medii de 10 892 de absolvenți ai clasei a VIII-a și 315 de elevi care au finalizat ciclul liceal. Însă, de la un an la altul, s-a observat o scădere din ce în ce mai abruptă a numărului mediilor de 10 obținute la examenele naționale.

Lista beneficiarilor și modalitatea prin care se vor acorda premiile urmează să fie stabilite printr-un ordin al ministrului Educației.

”Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind acordarea de stimulente financiare elevilor care au obţinut media 10 la examenele naţionale din sesiunea iunie-iulie 2023. În total, sunt propuşi pentru a fi premiaţi 558 de absolvenţi de gimnaziu şi liceu. Lista nominală a beneficiarilor şi modalitatea de acordare a stimulentelor financiare vor fi aprobate prin ordin de ministru. Materializarea unui astfel de demers se înscrie pe linia programelor dezvoltate de ME pentru susţinerea excelenţei şcolare în învăţământul preuniversitar şi este în conformitate cu prevederile art. 57 alin. (4) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare”, conform News.ro

Citește și: Peste 200 de copii, părinți și profesori, victime ale bullyingului și violenței în școli, au avut curajul să vorbească despre experiențele trăite. Școala Încrederii face apel la români pentru a contribui la siguranța copiilor în școli.