Ministerul Muncii anunță că Apărarea și Internele se opun revizuirii pensiilor militare în cadrul reformei sistemului de pensii

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 13 apr 2023, 02:15

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri, 13 iulie, se află o notă de informare privind adoptarea și implementarea unor măsuri necesare pentru îndeplinirea jalonului 215 aferent reformei sistemului de pensii din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) - indemnizațiile/pensiile de serviciu, inclusiv pensiile militare.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a venit cu noi informații legate de pensiile militare. Se pare că Ministerul Apărării și Ministerul de Interne au refuzat propunerea care prevedea ca pensiile militare să fie incluse în reforma sistemului de pensii. Amintim că acesta va avea ca bază contributivitatea, așa cum cere Comisia Europeană.

Citeste si: Pensiile polițiștilor și militarilor vor fi înjumătățite. Măsura a fost prevăzută de PNRR

Ministerul Muncii anunță că Apărarea și Internele se opun revizuirii pensiilor militare în cadrul reformei sistemului de pensii

Ministerul Muncii a elaborat un Memorandum pe care Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne l-au returnat fără să-l avizeze cu observații, potrivit Capital.ro.

Scopul acestui Memorandum  este de a îndeplini jalonul din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Conform documentului, România trebuie să facă acest lucru până la finalul trimestrului IV al acestui an.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Vești triste despre mărirea cu 10% a pensiilor din 2023. Anunțul făcut de oficialii din Guvern

„Conform jalonului 215, până la sfârșitul trimestrului IV 2022 trebuie întreprinse demersurile necesare pentru finalizarea „cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale”. Conform PNRR acestea vor fi reformate pe baza unor soluții care să vizeze corectarea inechităților dintre beneficiarii acestor categorii de pensii și beneficiarii din sistemul public de pensii din punct de vedere al aspectului contributivității, luând în considerare și jurisprudența Curții Constituționale.

Noul cadru legislativ nu va permite crearea unor noi categorii de pensii. Întrucât pensiile de serviciu reglementate prin statute profesionale sunt considerate contrare fundamentului regimului de pensionare, prin noua reglementare se intenționează să se introducă noi criterii și condiții concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, care au ca efect o redimensionare a cuantumului acestora. Noua redimensionare a cuantumului pensiilor de serviciu nu va echivala cu exproprierea beneficiarilor de pensii de serviciu.

Recalcularea pensiilor de serviciu nu echivalează cu o restrângere a unui drept constituţional, ci se impune pentru restrângerea cheltuielilor bugetare”, se arată în  Nota Ministerului Muncii.

În timp ce Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne au returnat acest document neavizat cu observații, Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației l-a aprobat.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene l-a avizat cu observații, în timp ce documentul se află încă pe circuitul de avizare la Ministerul Justiției și la Serviciul Român de Informații.