Ministerul Sănătății a anunțat ce măști nu sunt eficiente împotriva Covid-19: "Aceste măști să nu fie purtate în pandemie"

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 21 iul 2022, 19:05
măști Foto(4)
Ministerul Sănătății anunță că măștile cu supapă nu sunt eficiente împotriva Covid-19.

Ministerul Sănătății a anuțat că măștile cu supapă nu sunt eficiente în contextul pandemiei de coronavirus.

Pandemia continuă să facă ravagii la nivel global. Astfel, pretutindeni se iau măsuri tot mai drastice menite pentru a stopa răspândirea noului virus. 

Citeste si: ANPC: România a emis o nouă alertă privind măști de protecție neconforme pentru copii

Măștile cu supapă nu sunt bune împotriva Covid-19

Recent, Ministerul Sănătății a avertizat populația că măștile cu supapă nu sunt recomandate pentru a fi utilizate în contextul pandemiei de coronavirus.

Astfel, autoritățile au atras atenția că aceste măști sunt destinate lucrătorilor industriali.

Citeste si: Masca devine obligatorie până în 2023! Anunţul a fost făcut de specialişti

"Măștile cu supapă nu sunt recomandate pentru a fi utilizate în contextul pandemiei de coronavirus. Aceste măști sunt destinate lucrătorilor industriali pentru a preveni respirația prafului și particulelor în timp ce supapa se închide la inhalare.

Cu toate acestea, supapa se deschide la expirare, permițând virusurilor să treacă prin deschiderea supapei.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Astfel, organizațiile internaționale recomandă ca aceste măști să nu fie purtate în pandemie din cauza riscului ca particulele virusului SARS-CoV-2 să fie răspândite, ducând astfel la posibilitatea infectării altor persoane" , se precizează în anunțul Ministerului Sănătății.

Tipurile de măști recomandate 

  •  "Măștile care acoperă în întregime nasul și gura;"
  •  "Măștile din țesătură cu cel puțin două straturi, care se pot spăla și refolosi;"
  •  "Măștile care au o sârmă de metal la nivelul nasului și care nu permit astfel ieșirea aerului prin partea superioadă a măștii;"
  •  "Măștile care se așază bine pe părțile laterale ale feței și care nu prezintă spații pe unde pot pătrunde/elimina particule."

Elevii, scutiți să mai poarte masca de protecție

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că s-a lansat propunerea ca masca de protecţie să fie purtată de elevi până şi de la locul unde se desfăşoară orele de sport, dar în timpul orelor de educaţie fizică, masca să nu mai fie obligatorie.

„Nu sunt în măsură să mă pronunţ, însă ce aţi auzit dumneavoastră se pare că nu au auzit ţări precum Austria, Belgia, Bulgaria, Estonia, Suedia, în care nu există obligativitatea purtării măştii la orele de sport.

Există o reglementare specială în Franţa, care spune că masca nu se poartă în cadrul orelor de sport, însă orele de educaţie fizică trebuie obligatoriu în exterior organizate. Şi mai există Luxemburgul unde, la fel ca în propunerea noastră, se poartă până la locul în care se desfăşoară ora de educaţie fizică şi de la locul în care se desfăşoară ora de educaţie fizică, dar nici în Luxemburg nu este obligatorie masca în timpul orelor de educaţie fizică.
Singura regiune din Europa unde este obligatorie masca la orele de sport este regiunea Venetto din Italia şi şi acolo se discută”
, a declarat Sorin Cîmpeanu

Citeste si: Elevii ar putea renunţa la masca de protecţie? Sorin Cîmpeanu: "Nu există obligativitatea purtării măştii"

Cîmpeanu a explicat că Ministerul Educaţiei a făcut o propunere pentru o excepţie de la obligaţia purtării măştii la orele de sport.

„Noi am făcut o propunere care să excepteze obligaţia, să se facă excepţie pentru purtarea măştii în cadrul orelor de educaţie fizică, dar se recomandă, de asemenea, evitarea sporturilor de echipă, se recomandă purtarea măştii până la şi de la locul unde se desfăşoară ora de sport”, a susţinut Sorin Cîmpeanu.