Vaccinul anti-Covid-19 a stârnit o mulțime de controverse încă de la începutul campaniei de vaccinare, astfel că acum, Ministerul Sănătății a venit cu precizări referitoare la vaccinarea femeilor gravide, care alăptează sau care plănuiesc să rămână însărcinate. Cum ar trebui să procedeze femeile aflate în această situație?
Este permisă vaccinarea anti-Covid-19 a femeilor care sunt însărcinate sau care alăptează?
Cu toate că nu au fost făcute studii specifice pentru a vedea efectele pe care vaccinul anti-Covid-19 le-ar putea produce la nivelul organismului femeilor care sunt însărcinate, alăptează sau își doresc să facă un copil în perioada următoare, specialiștii în sănătate sunt de părere că vaccinul împotriva noului coronavirus nu ar trebui să prezinte un pericol pentru femeile care se încadrează în aceaste categorii.
Ministerul Sănătății a precizat că se pot vaccina anti-Covid-19 inclusiv femeile care alăptează sau care sunt însărcinate, însă înainte de a face acest lucru ar trebui să consulte un medic pentru a se asigura că totul este în regulă și că nu există niciun risc având în vedere istoricul lor medical.
În ceea ce le privește pe femeile care își doresc să rămână însărcinate, Ministerul Sănătății a precizat că vaccinul anti-Covid-19 nu ar trebui să conducă la infertilitate, potrivit studiilor științifice realizate până în prezent.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
„Este permisă imunizarea anti COVID-19 în cazul femeilor gravide, care alăptează sau care plănuiesc să rămână însărcinate. Înainte de a lua această decizie, este recomandat să consultați un medic.
Datorită mecanismului de acțiune al vaccinurilor ce utilizează ARN-ul mesager, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) consideră că este puțin probabil ca vaccinarea să prezinte un risc specific pentru femeile gravide.
Companiile care au dezvoltat cele două vaccinuri nu au făcut studii specifice pentru a observa efectele vaccinării la femeile gravide și la cele care alăptează. În aceste două cazuri, este recomandat ca înainte de a lua o decizie, să discutați cu medicul specialist. Acesta poate să vă ajute să evaluați o balanță risc-beneficiu, individualizată pentru fiecare pacientă în parte.
În cazul femeilor de vârstă fertilă ce plănuiesc să rămână însărcinate, comunitatea științifică medicală nu se așteaptă ca vaccinurile bazate pe tehnologia ARNm să conducă la infertilitate.
Decizia de vaccinare vă aparține în totalitate. Vă recomandăm să cereți sfatul medicului de familie sau al medicului curant înainte să luați această hotărâre.”, este mesajul apărut pe pagina de facebook a Ministerului Sănătății.
Mesajul apărut pe contul de facebook al Ministerului Sănătății face parte dintr-o amplă campanie de informare cu privire la aspectele ce țin de noul coronavirus.
Citeste si: Anunţ şoc din partea specialiştilor! Poţi răspândi coronavirusul şi după vaccinare