Ministerul Sănătății anunță o nouă taxă pentru pacienții asigurați. Ce serviciu s-ar putea plăti

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 06 sep 2023, 02:10

Pacienții care aleg un anumit medic la stat ar putea plăti pentru acest serviciu

 

Sursa: unsplash

Românii care sunt deja asigurați ar putea plăti o nouă taxă dacă își vor dori să fie consultați de un anumit medic. Ce prevede proiectul strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2023-2030, pus în dezbatere de Ministerul Sănătății?

Pacienții care își doresc să fie consultați de un anumit medic la stat ar putea plăti o nouă taxă pentru acest serviciu, potrivit proiectului strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2023-2030. Ce precizări a făcut Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în legătură cu acest subiect?

O nouă taxă pentru pacienții asigurați. Ce este coplata? 

Ministerul Sănătății își propune să introducă o nouă taxă pentru pacienții care sunt asigurați și care merg la spital și solicită serviciile medicale de la un anumit medic.

Practic, dacă își vor dori să fie consultați doar de un anumit medic, românii ar urma să plătească o nouă taxă, numită coplată. 

Prin această nouă taxă, Ministerul Sănătății își propune să le dea pacienților posibilitatea de a beneficia de consultație la un anumit specialist, fără să mai fie nevoie să aștepte o lungă perioadă de timp, așa cum se întâmplă în prezent.

„Strategia vizează pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări. Obiectivul final urmărit de Strategie este de a asigura pacientului serviciile necesare în timp rapid, accesibil și de calitate și eliminarea timpilor de așteptare generați de lipsa finanțării sau de supraaglomerare.

Pentru atingerea acestor deziderate, acest palier va fi calibrat la nevoia din teritoriu și integrat cu celelalte niveluri de îngrijiri: primare și spitalicești. Circuitele clinice vor fi adaptate la nevoia pacientului de diagnostic și tratament, pentru creșterea eficacității și scăderea timpilor de așteptare.”, se arată în proiectul strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2023-2030, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, potrivit g4media.ro.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru început, noua taxă ar urma să fie introdusă sub forma unui program pilot, doar în anumite regiuni, nu la nivelul întregii țări.

Citește și: Oamenii de știință francezi au readus la viață un virus zombie, înghețat de aproximativ 48.500 de ani. Acesta se află sub un lac înghețat, în Rusia

Alexandru Rafila, clarificări privind noua taxă care ar urma să fie introdusă de Ministerul Sănătății

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a precizat că taxa pe care ar trebui să o plătească pacienții pentru a beneficia de consultația din partea unui anumit medic ar putea fi introdusă în perioada 2026-2030 și prevede ca, după programul de muncă, medicul să poată acorda consultații într-o unitate sanitară publică, serviciu pentru care ar putea fi percepută o taxă. Alexandru Rafila a dat asigurări că românii nu vor plăti alte taxe, ci este vorba doar despre un proiect care va fi dezbătut.

„Nu e vorba de nicio taxă suplimentară, e o minciună. E vorba doar de un proiect-pilot în această strategie, care trebuie să se desfășoare între 2026-2030. Dacă guvernul nu consideră oportun acest proiect-pilot, poate să dispară. În momentul de față această opțiune e doar în zona unităților sanitare private și propunerea de pilot este pentru 1, 2, 3 unități în care să încerce în spitalele respective dacă medicii vor să lucreze peste program, să poată să desfășoare această activitate. (…) Nu e cazul să inducem în eroare populația. (…) Discutăm doar despre un proiect. E o idee care trebuie dezbătută, poate să fie agreată sau nu”, a subliniat Alexandru Rafila.

Citește și: O epidemie de rujeolă poate începe, deoarece milioane de copii nu s-au putut vaccina din cauza pandemiei de Coronavirus. 12 copii din Mumbai au murit