După campania de informare a populației cu privire la când și cum trebuie administrată iodura de potasiu, Ministerul Sănătății începe distribuirea pastilelor cu iod.
Află cum poți să intri în posesia lor și când și cum trebuie administrate pastilele cu iod.
Citeste si: Noi reguli privind pastilele cu iodură de potasiu! Iată ce trebuie să știi dacă vrei să le administrezi
Începe distribuirea pastilelor cu iod
Campania de informare a populației cu privire la când și cum trebuie administrată iodura de potasiu a luat sfârșit, iar Ministerul Sănătății va începe distribuirea pastilelor cu iod.
Ministerul Sănătății distribuie populației medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, în scop preventiv, prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis. Lista farmaciilor cu circuit deschis care distribuie medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate se publică pe pagina web a Ministerului Sănătății, se arată înntr-un proiect de ordin al ministrului care reglementează distribuirea pastilelor cu iod către populație.
Referitor la distribuirea pastilelor cu iod, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut câteva declarații chiar înainte de demararea campaniei de informare a populației cu privire la când și cum trebuie administrată clorura de potasiu și cum vor intra românii în posesia pastilelor cu iod.
Pastilele cu iod au scopul de a proteja populația împotriva unui posibil incident nuclear care ar putea apărea pe fondul războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei.
„Demarăm o campanie de informare la nivel național care trebuie să preceadă această distribuire de pastile de iodură de potasiu. Toată lumea trebuie să fie în cunoștință de cauză, în momentul în care primește acest produs. Întreaga cantitate a ajuns deja la Direcțiile de Sănătate Publică și acum căutăm cea mai bună cale de distribuire încât ele să ajungă la toate persoanele eligibile din România”, a declarat ministrul Sănătății care a explicat cum și când trebuie administrate pastilele cu iod.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
„Administrarea de pastile de iodură de potasiu trebuie făcută în caz de urgențe, doar la indicația autorităților. Nu trebuie luate în niciun caz înainte în mod preventiv, ci doar dacă există un astfel de anunț public că aceste pastile ar trebui luate dacă există în proximitatea României este un incident nuclear, iar acest incident se soldează și cu creșterea nivelului de radiații în România și există iod radioactiv. Altfel nu trebuie luate”, a explicat Alexandru Rafila.
Când și cum trebuie administrată iodura de potasiu
Ministerul Sănătății a publicat un ghid de informare generală cu detalii complete despre când și cum trebuie administrate pastilele cu iod.
Conform informațiilor publicate pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății, iodura de potasiu 65 mg se va administra EXCLUSIV la indicațiile autorităților și doar în caz de accident nuclear!
Metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă.
Doze recomandate și modul de administrare al pastilelor cu iod
Referitor la dozele recomandate și modul de administrare al pastilelor cu iod, Ministerul Sănătății face următoarele precizări.
Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghiţit. Pentru administrare la copii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită şi amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt. În cazul administrării la sugari (cu vârsta sub 1 an), doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe, sau zdrobită şi amestecată cu lapte sau suc de fructe.
Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod)
Copii cu vârsta între 3-12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod)
Copii cu vârsta între 1 lună- 3 ani: ½ de comprimat (echivalent cu 25 mg iod)
Nou-născuţi (cu vârsta până la 1 lună): ¼ de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod)