Ministrul Agriculturii, Petre Daea, cere monitorizarea cerealelor din Ucraina după protestele fermierilor români

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 08 ian 2024, 00:20

Petre Daea cere Comisiei Europene să găsească suplimentare pentru sprijinul agriculturii, dar și monitorizarea transportului de cereale din Ucraina.

Sursa: pixabay.com

Petre Daea cere Comisiei Europene să găsească suplimentare pentru sprijinul agriculturii, dar și monitorizarea transportului de cereale din Ucraina.

După ce fermierii români au protestat în Capitală, Petre Daea le cere executivului european să monitorizeze transportul de cereale care se face din Ucraina.

Petre Daea a cerut monitorizarea transportului de cereale din Ucraina

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a cerut executivului european, după discuția purtată cu fermierii care au protestat în Capitală, să suplimenteze banii pentru sprijinirea agricultorilor, dar și soluții pentru monitorizarea transportului de cereale din Ucraina pentru a ști „ce cantitate există în drum spre țările din vecinătatea conflictului armat”.

Citește și: România va primi încă un ajutor de la UE. Despre ce sumă este vorba și cum vor putea fi cheltuiți acești bani?

Acesta a mai precizat că banii se vor duce către cei care aveau cereale pe stoc la data de 1 februarie și nu celor care fac comerț cu acestea.

Petre Daea a declarat că: „E un moment greu, în care conflictul armat din țara vecină și zăngănitul armelor a creat probleme deosebite prin acest aflux de cereale ajuns în țara noastră (…) Ucrainenii fiind

în aceste constrângeri, au ieșit cu cerealele respective, deși acestea trebuiau să ajungă doar în acele zone. În momentul acesta am avut o discuție cu fermierii și le-am spus că îi chem pe toți la discuții și le-am spus să vină toți. Așa e normal.

Ei mi-au spus problemele pe care le știam, eu le-am spus ce facem, azi le-am explicat pe larg că acele sume venite în prima tranșă vin imediat pentru că ieri a apărut în jurnalul oficial regulamentul care da posibiltatea acordării sumelor, dar o suma mică, după cum știți.

MADR a mai pus bani peste această sumă, suma s-a dublat, apoi am și publicat sumele”.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Petre Daea le-a dat asigurări agricultorilor că Ministerul Agriculturii, dar și Guvernul, vor rămâne alături de agricultori și vor încerca să îi sprijine cât de mult pot.

„De fiecare dată am dat sprijinul necesar şi trebuie să dăm şi îl vom da în continuare. Este un moment greu, un moment în care conflictul armat şi zăngănitul armelor de lângă țara noastră iată că a creat probleme deosebite fermierilor, prin acest aflux de cereale care vin în România şi care au pus într-o situație foarte grea pe cei care lucrează terenul şi nu au putut să valorifice întreaga producție, sau au putut să o valorifice la prețuri mici, datorită situației din Ucraina”, a declarat acesta.

Citește și: Cât îi va costa pe români o masă de Paște în 2023! Prețul ouălor a explodat și el

Banii le vor fi oferiți celor care au avut cereale pe stoc la 1 februarie Ministrul Agriculturii a mai ținut să precizeze că: „Eu le-am transmis foarte clar ce facem în momentul acesta şi am anunțat şi ei știau dar le-am explicat astăzi pe larg că acele sume care au venit în prima tranșă de la Comisia Europeană se pun în mișcare imediat.

Spun imediat pentru că ieri, la orele 10.29, a apărut în Jurnalul Oficial, regulamentul care dă posibilitatea acordării sumelor, pe care le știți, o sumă derizorie, o sumă mică dar pe care am luat-o pentru a ajunge la fermierii care au fost afectați” La această sumă Ministerului Agriculturii a pus încă 10 milioane de euro. „Practic suma s-a dublat şi la orele 14.19 minute pe site-ul Ministerului Agriculturii am publicat actul normativ care stabilește modul de acordare a acelor bani care au venit şi care au fost dublați prin bugetul ministerului Agriculturii şi care se vor da numai la fermierii care au cereale pe stoc, la data de 1 februarie. Nu se dă niciun cent pentru comercianții de cereale. Ei şi-au asumat acest risc legat de activitatea de comerț şi de aceea tot sprijinul se duce spre fermieri”, a specificat Petre Daea.

Sursă: digi24.ro