Medicul Alexadru Rafila a transmis miercuri, 26 ianuarie 2022, după ce s-au raportat peste 34.000 de cazuri noi de persoane infectate cu virusul COVID-19, că acest bilanț este un record de la declanşarea pandemiei.
Ministrul Alexandru Rafila, despre pandemia de coronavirus
Ministrul Sănătăţii susține că bilanțul de miercuri este ”un număr preocupant”, asemănător cu ceea ce se întâmplă în alte state. Mai mult decât atât, Rafila se așteaptă să fie înregistrate și mai multe cazuri.
„Creșterea va continua, probabil, săptămâna viitoare”, a estimat Rafila, întrebat cum vede evoluția pandemiei în România. „Eu sper să nu ajungem la 70.000
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Alexandru Rafila a mai declarat faptul că acest record de cazuri este într-o relație de interdependență cu recordul de teste.
„Ne aşteptam să fie acest număr, pentru că ne aflăm după o perioadă în care testarea a fost mai redusă. Astăzi s-au efectuat pentru prima dată peste 100.000 de teste efectuate. Astăzi am avut, într-adevăr, cel mai mare număr de cazuri înregistrate. Este un număr de cazuri care este similar cu ceea ce se întâmplă în multe alte ţări. De exemplu, în Portugalia au fost 43.000 de cazuri la un grad de vaccinare de 81%. Noi am estimat o astfel de evoluţie generată de tulpina Omicron, cu transmisibilitate mult mai mare decât tulpinile precedente, inclusiv la persoane vaccinate, dar asta nu înseamnă că vaccinarea nu trebuie să meargă înainte”, a afirmat ministrul.
Alexandru Rafila dorește testarea personalului medical
Totodată, Alexandru Rafila a dezvăluit că se ia în calcul testarea personalului medical atunci când intră în tură, la serviciu, pentru a evita vreun focar.
„A crescut rata de pozitivitate, până la 30 la sută. Evoluția numărului de decese este fluctuantă. Media este de 50 de cazuri înregistrate zilnic. În ce privește numărul de persoane care se internează la ATI este în creștere. S-a dublat, în 11 zile, numărul de paturi ocupate în spitale, de la 16 la 32 la sută. Nu sunt situații alarmante de focare în spitale, dar ne gândim la testarea sistematică a personalului din spitale, la intrarea în serviciu”, a spus Alexandru Rafila.
Ce spune ministrul Sănătății despre certificatul verde din România
De asemenea, ministrul Sănătății a transmis că este posibil ca certificatul verde să nu mai fie obligatoriu pe teritoriul României.
„Noi o să renunțăm la certificatul internațional când va exista o decizie la nivelul UE. Deocamdată este o decizie la nivelul UE că pentru circulație e nevoie de un certificat. Vestea bună e că vor fi scutiți și de carantină și de testare. Noi o să punem în aplicare cât de repede putem, probabil în luna februarie. Deocamdată, din februarie trebuie să avem un certificat cu trei doze sau două doze în funcție de vaccin. Asta nu înseamnă că vom folosi aceleași criterii și în interiorul țării. Eu sper să nu ajungem la 70.000 de cazuri pe zi. Eu am avut o întâlnire cu reprezetanții industriei economice, ca să luăm decizii care să țină cont de respectarea măsurilor”, a declarat Rafila.