Ministrul Culturii speră ca sfârşitul lui martie să ne găsească fără restricții: „Am o promisiune, am discutat-o informal”

Autor: Marina Ionescu

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Sursa: Facebook Lucian Romașcanu

Ministrul Culturii a vorbit despre ridicarea restricțiilor împotriva COVID-19. Iată ce a declarat Lucian Romașcanu.

Luni, 7 februarie, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a vorbit despre ridicarea restricțiilor împotriva COVID-19. Oficialul a dezvăluit că a avut o discuţie informală în Guvern despre măsurile împotriva virusului din China.

Citeste si: Protestele împotriva măsurilor anti-COVID-19 au scăpat de sub mână în Canada după ce primarul din Ottawa a declarat stare de urgență

Când se vor ridica restricțiile în România?

Lucian Romașcanu speră ca sfârşitul lui martie să ne găsească fără restricții. Ministrul Culturii are promisiuni în acest sens, informale, pentru moment.

Citeste si: Se va renunța la certificatul verde! Alexandru Rafila a spus exact când nu va mai fi nevoie de el

Oficialului i s-a promis că instituţii de spectacol își vor redeschide porțile mai devreme decât se anunțase inițial.

„Am o promisiune, am discutat-o informal în şedinţa de Guverm, ca atunci când va coborî panta infectărilor, să putem să ne gândim, nu la 3 la mie, ci la 5 sau sau 7 la mie, astfel încât deschiderea instituţiillor de spectacole să se întâmple mai rapid, să nu aşteptăm 3 la mie. Oamenii vor să meargă la spectacole, fiind o dorinţă pe care o vede în toate discuţiile pe care le are”, a spus acesta.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Lucian Romaşcanu a menționat că în dialogul din Guvern „s-au raliat şi premierul, şi Raef Arafat, iar ministrul Sănătăţii nu era prezent, însă era o doamnă secretar de stat”, promisiunea colegilor săi fiind că se va propune curând o soluție.

Cum va fi vara lui 2022?

Ministrul a declarat că nu poate oferi momentan un răspuns despre restricțiile din vară, petru că nu știe cum va evolua epidemia.

„Se pare că şi această viguroasă răspândire a Omicron să însemne dispariţia pandemiei, această imunizare în masă ar trebui să ne ducă spre o ridicare a restricțiilor. Lumea simte că nu se mai poate merge înainte, e o necesitate, prezentă din punct de vedere economic, şi nu numai”, a adăugat acesta la Talk News de la Profit TV.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit, duminică seară, 6 februarie, despre condiţiile în care vor fi eliminate toate restricțiile din România.

Citeste si: Portugalia se alătură țărilor care renunță la restricții. Cum vor putea călători turiștii de luni, 7 februarie

Acesta susține că am putea renunța la restricții la finalul lunii martie. Însă, prima dată trebuie să renunțăm la starea de alertă.

„Sunt semne că acolo suntem, în vârful valului 5. În săptămâna care urmează vom avea confirmarea.

În opinia mea, marţi cred că nu vom depăși 35.000 de cazuri şi putem să spunem că intrăm în faza de stabilizare şi ne așteptăm la o scădere în perioada imediat următoare. Ați observat că după ce am avut un vârf la 43.000 de cazuri, ulterior nu am mai depășit cu mult 33.000 de cazuri.

Mă gândesc de mai mult timp şi eu. Sunt un om echilibrat şi chiar dacă îmi place să fiu optimist îmi place să nu fiu hazardat în opinii.

Opinia mea este că până la sfârșitul lui martie am putea să scăpăm de marea majoritate a restricțiilor, dacă intrăm pe un trend descrescător şi dacă situaţia asistenței medicale spitalicești nu mai pune niciun fel de probleme.

Dacă se dovedeşte şi în România așa cum s-a dovedit şi în alte ţări că tulpina Omicron produce infecții ușoare, banale la marea majoritate a oamenilor, sigur că restricţiile vor fi ridicare. Eu aștept şi ridicarea stării de alertă. Sfătuiesc românii să mai avem răbdare şi poate ne gândim cum să reluăm şi diferite tipuri de activități.”, a spus acesta la Antena 3.