Ministrul de Interne al Austriei acceptă Croația în Schengen, dar nu și România și Bulgaria: „Multe lucruri nu funcționează”

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 04 sep 2023, 00:05

Ministrul de Interne al Austriei acceptă Croația în Schengen, dar nu și România și Bulgaria: „Multe lucruri nu funcționează”

Sursa: Istock

Gerhard Karner, ministrul de Interne al Croației, nu vrea ca România și Bulgaria să intre în Schengen, dar este, în schimb, de acord cu aderarea Croației.

România și Bulgaria par să mai aibă ceva timp de așteptat până când vor putea să intre în Schengen, deoarece ministrul de Interne al Austriei este de acord doar cu aderarea Croației.

Austria este de acord cu Croația în Schengen, dar nu și cu România și cu Bulgaria

Austria este, în aceste momente, singura țară care nu este de acord cu aderarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen, asta după ce, în cele din urmă, Olanda și Suedia și-au dat acordul.

„Credem că are sens să includem Croația și să nu includem acum Bulgaria și România. Este important (în cazul sistemului de azil, n.r.) ca trei aspecte de bază să funcționeze: protecția frontierelor externe, refuzurile de intrare și distribuirea migranților.

Adevărul este că multe lucruri nu funcționează în aceste domenii. Și de aceea trebuie să facem în continuare eforturi”, a transmis Gerhar Karner, ministrul de Interne al Austriei, în cadrul unui interviu oferit publicației Kurier.

Citește și: Relaţiile bilaterale între România şi Regatul Spaniei au intrat într-o etapă nouă. Ce se va întâmpla cu românii care lucrează în Spania

Karl Nehammer, cancelarul austriac, a declarat că, în anul acesta, în Austria, au intrat aproximativ 100.000 de migranți ilegali, iar aproximativ 75.000 dintre aceștia nu au fost înregistrați de niciuna dintre țările Uniunii Europene prin care au trecut înainte de a intra în Austria.

Conform investigațiilor efectuate de către autoritățile austriece și punctate de către cancelarul Austriei, cei mai mulți migranți au trecut prin țara noastră și prin Bulgaria.

„Croaţia şi-a îndeplinit angajamentele corect. Vom sprijini intrarea Croaţiei în Schengen, dar vom fi foarte critici faţă de eforturile Bulgariei şi ale României”, a mai precizat Nehammer.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Ministrul de Interne al Austriei acceptă Croația în Schengen, dar nu și România și Bulgaria: „Multe lucruri nu funcționează”
[Sursa: Facebook]

Vicecancelarul Austriei este de acord cu aderarea României și a Bulgariei

Werner Kogler, vicecancelarul Austriei, este de acord ca România și Bulgaria să intre în Spațiul Schengen. Din cauza opoziției Austriei, Lucian Bide, ministrul de Interne al României, a mers la Viena, pentru a discuta despre acceptarea în Schengen.

De asemenea, Ivan Demerdschiev, ministrul de Interne al Bulgariei, a purtat o discuție telefonică despre aderarea țării sale cu ministrul Austriei.

Președinția cehă își dorește ca extinderea Spațiului Schengen să fie votată până joi, 8 decembrie, la reuniunea miniștrilor de interne ai Uniunii Europene.

Citește și: Ce ar putea împiedica aderarea României la Schengen. Klaus Iohannis: „Nu există o garanție pentru asta”

Islanda, Liechtenstein, Elveția, Norvegia, Bulgaria, România, Irlanda, Cipru și Croația sunt țările care nu fac parte din Spațiul Schengen, deși dorința României de a adera a fost făcută cunoscută în urmă cu mai mulți ani.

Pentru ca România și Bulgaria să poată intra în Spațiul Schengen, toate țările membre trebuie să fie de acord.