Ministrul Educației, anunț de ultimă oră: „Voi demisiona dacă...” Ce urmează?

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 20 iul 2022, 03:00
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu
Sursa: Inquam Photos/George Călin

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut mai multe declarații referitoare la bugetul pentru educație. În ce condiții va demisiona?

Sorin Cîmpeanu își dorește mai mulți bani pentru educație, motiv pentru care a transmis un mesaj ferm. Ministrul Educației a anunțat că programul de guvernare și cel care face referire la împărțirea fondurilor europene pe care le va primi România în următorii patru ani prevăd alocarea a 6% pentru educație.

Sorin Cîmpeanu, precizări despte bugetul pentru educație

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este de părere că pentru a vedea schimbări notabile în sistemul educațional din România este nevoie de un buget mai mare.

Astfel, ministrul Educației a precizat că dacă din bugetul total nu vor fi alocați 6% pentru educație, atunci își va da demisia din fruntea Ministerului Educației.

Sorin Cîmpeanu a dat de înțeles că bugetul pentru educație va crește gradual până în anul 2024. 

Citeste si: S-au deschis şcolile! Unde s-a luat decizia

„În calitate de preşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor, am adoptat o modificare a OUG care prevedea alocarea a 1,5 miliarde educației, din cei 30,4 miliarde, circa 3%, și

am cerut să se respecte proporția de 6% la nivelul fondurilor europene care vin în următorii patru ani. S-a adoptat în unanimitate acest amendament și a fost preluat în programul de guvernare a actualei coaliții. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Din bugetul național, asumarea a fost de 6% din PIB sau 18% din buget, adică a cincea parte din bugetul țării să fie alocată educației.  

Obiectivul nu este deloc de neglijat. Va fi atins prin creșteri graduale, până în 2024.

Am mai trăit o dată experiența asta, în 2015, când bugetul cercetării era de 0,33% din PIB, ținta asumată de România fiind de 1%, așa cum era asumat pentru educație 6%. S-a stabilit atunci că, prin creșteri graduale, vom ajunge la 1%. Din aceste creșteri, am ajuns la 0,16%.

Când spun creșteri graduale pun accent pe creșteri. Adică în 2021 bugetul educației, înțelegând toate dificultățile, să fie măcar un pic mai mare decât în 2020.

Dacă nu vom avea o creștere în valoare absolută a bugetului, eu am spus că nu știu să fac ce mă gândesc că trebuie să fac fără buget și atunci voi lăsa în locul meu pe cineva mai priceput care știe să facă mai bine fără bani.”,

a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, potrivit realitatea.net 

Citeste si: Care este programul vacanțelor elevilor și studenților în 2021. Calendarul complet

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?