Sorin Cîmpeanu își dorește mai mulți bani pentru educație, motiv pentru care a transmis un mesaj ferm. Ministrul Educației a anunțat că programul de guvernare și cel care face referire la împărțirea fondurilor europene pe care le va primi România în următorii patru ani prevăd alocarea a 6% pentru educație.
Sorin Cîmpeanu, precizări despte bugetul pentru educație
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este de părere că pentru a vedea schimbări notabile în sistemul educațional din România este nevoie de un buget mai mare.
Sorin Cîmpeanu a dat de înțeles că bugetul pentru educație va crește gradual până în anul 2024.
Citeste si: S-au deschis şcolile! Unde s-a luat decizia
„În calitate de preşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor, am adoptat o modificare a OUG care prevedea alocarea a 1,5 miliarde educației, din cei 30,4 miliarde, circa 3%, și
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Din bugetul național, asumarea a fost de 6% din PIB sau 18% din buget, adică a cincea parte din bugetul țării să fie alocată educației. Obiectivul nu este deloc de neglijat. Va fi atins prin creșteri graduale, până în 2024.
Am mai trăit o dată experiența asta, în 2015, când bugetul cercetării era de 0,33% din PIB, ținta asumată de România fiind de 1%, așa cum era asumat pentru educație 6%. S-a stabilit atunci că, prin creșteri graduale, vom ajunge la 1%. Din aceste creșteri, am ajuns la 0,16%.
Când spun creșteri graduale pun accent pe creșteri. Adică în 2021 bugetul educației, înțelegând toate dificultățile, să fie măcar un pic mai mare decât în 2020.
Dacă nu vom avea o creștere în valoare absolută a bugetului, eu am spus că nu știu să fac ce mă gândesc că trebuie să fac fără buget și atunci voi lăsa în locul meu pe cineva mai priceput care știe să facă mai bine fără bani.”,
Citeste si: Care este programul vacanțelor elevilor și studenților în 2021. Calendarul complet