Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a precizat că ultimele informații de la Ministerul Sănătății, despre care spune că e responsabil de partea de testare în școli, arată că nici acum nu a fost depășit numărul de 5.000 de teste rapide efectuate, deși au fost distribuite 1,5 milioane.
Ministerul Sănătății, vinovat pentru slaba testare în școli
Sorin Cîmpeanu a spus despre testarea în școli, că este o responsabilitate a Ministerului Sănătății, potrivit ministrului Educației
Cîmpeanu spune că numărul infim de teste „e dat de indisponibilitatea personalului medical, dar și de reticența părinților pentru a-și exprima acordul expres cu privire la testarea copiilor care prezintă simptome sau a colegilor contacților acestor elevi care sunt confirmați pozitiv”.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Ministrul Educației a anunțat ca rata de testare din școli este „inadmisibilă”, si ca ar fi mult mai ușor de acceptat testele antigen rapide non-invazive.
Citeste si: Avertismentul medicilor! Valul trei de infectări este diferit: "Este o formă de COVID mai agresivă"
„ Este îngrijorător, o rată extrem de mică de testare în școli. De aceea, am spus că soluția ar putea fi acele teste non-invazive, care, pe de o parte nu necesită personal medical pentru administrare, ele pot fi chiar auto-administrate, am văzut bine în alte state europene, în alte școli, iar pe de altă parte sunt convins că ar fi mult mai ușor de acceptat. Nu sunt traumatizante, așa cum sunt considerate de unii părinți testele antigen rapide distribuite în beneficiul testării în școli, angajați și elevi. Nu vreau să pasez responsabilitatea, dar în mod evident e Ministerul Sănătății responsabil cu această parte de testare. Sunt convins că se va găsi o soluție. ”, crede Cîmpeanu.
Întrebat dacă a transmis formal această propunere către Ministerul Sănătății, Cîmpeanu a explicat: „E nevoie de mai mult decât un pas, e nevoie de o procedură de achiziție a acestor teste. E nevoie de bugetarea acestei achiziții. Sunt mai multe lucruri care trebuie să fie făcute”.
Întrebat cam care ar fi intervalul în care s-ar putea formaliza propunerea privind implementarea testelor non-invazive, demnitarul a spus sincer: „Nu știu să vă răspund!”.