Forma inițială a legislației pentru gestionarea populației de urși din România prevede ca până în anul 2026 să fie uciși până la 1.000 de exemplare, însă atacurile acestora din ultima perioadă l-a făcut pe ministrul Mediului să modifice legea.
Ministrul Mediului vrea ca urșii să fie uciși dacă se apropie de localități
Legislația în vigoare pentru gestionarea populației de urși din România prevede uciderea a 1.000
Ministrul Mediului a anunțat că are de gând să modifice această lege, astfel încât siguranța românilor să fie pe primul loc.
„Opinia mea este aceea că orice urs care pune în pericol viaţa omului, orice urs care intră în localitate, indiferent dacă e femelă sau mascul, dacă e pui sau dacă e adult, dacă e mai mare sau mai mic, toţi aceşti urşi trebuie împuşcaţi. (…) Nu putem fi în situaţia în care să nu îndepărtăm un pericol doar pentru că s-a epuizat o anumită cotă”,
a specificat ministrul Mediului, potrivit biziday.ro .Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Există și alte metode folosite pentru gestionarea populației de urși din România, precum relocarea sau alungarea exemplarelor, însă ministrul a susținut că aceste soluții nu îndepărtează problema, ci doar îi schimbă localozarea.
Șeful serviciului Salvamont Predeal a fost atacat de un urs în plină stradă
Modificarea legislației vine după ce șeful serviciului Salvamont Predeal a fost atacat de un urs în plină stradă. Acesta a fost atacat duminică seară, pe o stradă din oraşul Predeal.
Bărbatul se afla în afara orelor de program în momentul în care ursul l-a atacat. Ulterior, acesta a fost găsit pe stradă, inconștient, astfel la locul incidentului au fost trimise două echipaje SMURD.Bărbatul atacat de urs a fost transportat la Spitalul Judeţean din Braşov, acolo unde a fost internat la secţia de Terapie Intensivă. La câteva ore după atacul ursului, Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România, a adus în atenția publicului problema populației de urși, problemă cu care România se confruntă de mai mulți ani.
„Avem animale care și-au schimbat comportamentul, care și-au dat seama că omul este inferior din punct de vedere fizic și care nu se sfiesc să atace. Nu cred că s-a întâlnit cu el față în față, nu cred că l-a provocat, ci poate că animalul a stat la pândă și l-a văzut ca pe o pradă. Nu putem să știm ce i-a schimbat comportamentul acestui animal, de a atacat cu o asemenea violență și a provocat asemenea traumatisme.
Se repetă frecvent astfel de incidente și probabil vor fi din ce în ce mai dese. Nu trebuie să ne culcăm pe o ureche că nu se vor mai întâmpla, deoarece animalele devin din ce în ce mai curajoase, pătrund în localități și se apropie de casele oamenilor. Nu mai au nicio limită! Nu este deloc normal!“, a punctat Sabin Cornoiu, potrivit dcnews.ro .