Ministrul Muncii a declarat oficial că se măresc pensiile, alocațiile și salariul minim pe economie

Author: Catalina Giol

Toate pensiile și alocațiile din România se vor mări la începutul anului viitor. Pe lângă acestea, vor fii majorate și salariul minim pe economie și indemnizația pentru personale cu dizabilități.

Anul 2022 vine cu o veste bună pentru români: se măresc alocațiile, pensiile, salariul minim pe economie și indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități. Această nouă măsura va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie anul viitor.

A fost semnată ordonanța prin care se prevede majorarea pensiilor

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat miercuri, 8 decembrie 2021 că a semnat deja Ordonanța de Urgență prin care se vor mări toate pensiile din România.

Pe lângă aceasta, Marius Budăi a adăugat și faptul că a semnat și documentul conform căruia alocațiile celor mici vor fi majorate, dar și un alt document care prevede acordarea celei de-a 13-a indemnizații dedicate persoanelor care suferă de dizabilități. Toate aceste majorări urmează să treacă prin procesul de adoptare al Consiliului Economic și Social (CES) și vor intra în vigoare începând cu anul 2022.

Citeste si: Salariul minim ar putea ajunge la 3.500 de lei, în România. Ce condiție impune UE pentru ca această majorare să fie posibilă

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

„Am semnat OUG pentru majorarea punctului de pensie și a indemnizației sociale. Ea a plecat pe circuit, pentru avizările interministeriale. Trebuie să treacă și prin CES, deși avizul e consultativ. Miercuri cred că va fi adoptată ordonanța. Am semnat OUG de mărire a alocațiilor și de a da a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități.

Trebuie să parcurgă același traseu”, a declarat Ministrul Muncii pentru România TV.

Care vor fi sumele la care se va ajunge în urma majorării?

În urma intrării în vigoare a noii ordonanțe semnate de Ministrul Muncii, punctul de pensie va crește de la 1.442 de lei la 1.586 de lei, astfel pensia minimă se va mări de la 800 la 1000 de lei.

În prezent alocația pentru minorii care au vârsta până în doi ani este de 427 de lei, iar în urma majorării va crește la 600 de lei pe lună. Alocația copiilor de peste 12 ani și până la 18 ani (sau în momentul absolvirii liceului/școlii profesionale) va crește de la suma de 214 lei la 243 de lei pe lună.

Salariul minim pe economie care în prezent este de 2.300

de lei brut va ajunge în urma aprobării ordonanței la suma de 2.550 de lei brut lunar.

Citeste si: Zile libere legale în decembrie 2021: Cine sunt românii care au liber pe 24 și 31 decembrie