Ministrul Muncii, precizări în privința întârzierilor anunțate de Poșta Română. Ce spune Marius Budăi despre plata pensiilor

Author: Diana Tilă

Marius Budăi, precizări despre plata pensiilor.

Sursa: Facebook Marius Budăi

Pensionarii primesc nouă veste. Ce se întâmplă cu pensiile românilor? Marius Budăi a dat vestea.

Marius Budăi a venit cu o serie de precizări după ce Poșta Română a anunțat că în luna ianuarie distribuirea pensiilor se va face cu o întârziere de două zile, deoarece banii pentru efectuarea plăților urmează să fie virați în conturile Poștei, în 4 ianuarie.

Citeste si: Vești proaste pentru pensionari! Românii își vor primi pensiile mai târziu în ianuarie 2022

Marius Budăi, precizări despre plata pensiilor 

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 28 decembrie, pe contul personal de Facebook, că a discutat cu directorul adjunct al Poştei Române să depună eforturi pentru ca pensiile pe luna ianuarie să fie plătite până în data de 15 ianuarie 2022.

„Am discutat telefonic, în această seară, cu directorul general adjunct al Poștei Române, Ovidiu Călin, astfel încât să fie depuse toate eforturile pentru ca pensiile pe luna ianuarie a anului 2022 să fie plătite până în data de 15.

Posibila întârziere din ianuarie este anuală, fiindcă nu se pot vira banii în luna decembrie 2021 pentru ianuarie 2022, așa cum se întâmplă în celelalte luni ale anului, deoarece vorbim de bugetul pe alt an. Vom depune toate eforturile pentru ca seniorii României să nu fie nevoiți să își aștepte drepturile nici măcar o zi în plus”
, a postat Marius Budăi  pe Facebook.

Citeste si: Ministrul Muncii, Marius Budăi, promite că pensiile și alocațiile vor crește din 2022! „PSD nu e USR și PSD nu îi vrea pe cetățenii români săraci”

Marius Budăi a făcut aceste precizări după ce în cursul zilei de marți, 28 decembrie, Compania Naţională Poşta Română a transmis, că pentru luna ianuarie, distribuirea pensiilor va ajunge să fie întârziată, pentru că sumele aferente plății vor ajunge în conturile companiei din data de 4 ianuarie.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

„Într-o lună obişnuită, Poşta Română primeşte prima parte a banilor de pensii cu trei zile înainte de prima zi lucrătoare a lunii în care pensiile sunt livrate.

Partenerii noştri de la Casa Naţională de Pensii Publice vor vira contravaloarea drepturilor de protecţie socială, în conturile Poştei Române, cu o decalare de câteva zile, ca la orice început de an. Transformarea acestora în cash şi distribuirea în genţile fiecărui factor poştal durează aproximativ trei zile. Astfel, calendarul de achitare a pensiilor din sistemul public de pensii (pensii de asigurări sociale de stat, agricultori, veterani de război, văduve şi văduve de război, IOVR) va fi următorul: la domiciliu: în perioada 6 – 17 ianuarie 2022, iar la ghişeele subunităţilor poştale: până în data de 19 ianuarie 2022”, a
anunțat compania.

De asemenea, Poşta Română a precizat care este calendarul de achitare a pensiilor din sistemul public de pensii (pensii de asigurări sociale de stat, agricultori, veterani de război, văduve şi văduve de război, IOVR):

– la domiciliu: în perioada 6 – 17 ianuarie 2022;

– la ghişeele subunităţilor poştale: până în data de 19 ianuarie 2022.

Punctul de pensie se va majora cu aproape 10% 

Din ianuarie 2022 punctul de pensie va crește cu aproape 10%, valoarea acestuia va fi de 1.586 de lei. 

Mai mult, de la 1 ianuarie 2022, pensia minimă garantată de stat va fi de 1.000 de lei, potrivit OUG nr. 125/2021, care s-a publicat deja în Monitorul Oficial.

Citeste si: Guvernul a decis! Cu cât cresc, de fapt, pensiile de la 1 ianuarie. Câți bani vor primi pensionarii din 2022

Din 2023, valoarea punctului de pensie va fi majorat cu rata medie anuală a inflaţiei, unde se va mai adaugă 50% din creșterea reală a venitului salarial mediu brut realizat. Acești indicatori urmând să fie transmiși de Institutul Național de Statistică.