Ministrul Muncii vine cu clarificări, după scandalul recalculării pensiilor: „Pensia nu scade”. Ce se întâmplă cu pensiile românilor de la 1 septembrie

Autor: Diana Ghita

Simona Bucura-Oprescu a venit cu mai multe explicații pentru pensionari

Sursa: Facebook Ministerul Muncii și Solidarității Sociale

Într-o conferință de presă recentă, Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a abordat subiectul recalculării pensiilor, care a generat controverse în rândul pensionarilor.

Simona Bucura-Oprescu a dorit să ofere clarificări și să liniștească temerile celor afectați de eventualele scăderi ale pensiilor după recalculare, întrucât, după ce și-au primit deciziile de recalculare, mulți pensionari s-au prezentat la casele de pensii pentru a cere explicații.

Cu ce explicații a venit ministrul Muncii, după scandalul recalculării pensiilor 

Un număr semnificativ de pensionari, aproximativ 700.000,

au constatat că procesul de recalculare a pensiilor ar putea duce la scăderea cuantumului pensiei lor. Cu toate acestea, ministrul Muncii a subliniat că acești pensionari nu vor pierde din venituri, ci vor continua să primească aceeași sumă pe care au primit-o și în luna august. Practic, recalcularea nu va afecta negativ aceste pensii, iar valoarea actuală a pensiei va rămâne neschimbată pentru acești oameni.

„Stimați pensionari, pensia dumneavoastră nu scade.

Noua lege a pensiilor stipulează că va fi primită valoarea mai favorabilă. Dacă primiți un calcul mai mic, atunci veți primi pensia mai avantajoasă, cea din luna august, atunci veți rămâne cu pensia mai avantajoasă, adică pensia lunii august. Scrie negru pe alb și pe deciziile de recalculare pe care le le-ați primit sau urmează să le primiți.

Se menține cuantumul pensiei stabilit și aflat în plată anterior recalculării, de la 01/09/2024, conform articolului 144, alineatul șase din legea 360 pe 2023.

Deci nu va scădea nici un leu pensia dumneavoastră. Dar ca toate lucrurile să fie clar și lipsită de orice chivoc, veți primi în următoarele săptămâni o confirmare oficială din partea Ministerului Muncii și a Casei Naționale de Pensii Publice, că pensia dumneavoastră nu scade. Cea mai bună confirmare pentru ceea ce spun va fi însuși cu bonul de pensie aferent lunii septembrie”, a explicat ministrul Muncii.

Citește și: Ce pensie va avea un român după recalcularea din septembrie, dacă a muncit 20 de ani cu carte de muncă

Ministrul Muncii a explicat de ce s-au strecurat erori în deciziile de recalculare a pensiilor

Simona Bucura-Oprescu a mai spus că pensionarii afectați de această recalculare au beneficiat, în trecut, de sume mai mari decât ar fi fost proporțional cu contribuțiile lor, ceea ce a creat o anumită inechitate în sistem.

Aceasta a subliniat că recalcularea urmărește să corecteze aceste discrepanțe, dar fără a afecta pensiile deja primite de pensionari.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Dinu Maxer vorbește despre infidelitățile din relația cu Nicoleta Luciu: „Mi-a fost greu să fiu fidel. N-am reușit. Sunt persoane publice infidelitățile mele.”

„Ei bine, o altă veste bună este că avem peste 90.000 de pensionari beneficiari de pensie minimă socială care în urma recalculări, vor primi mai mulți bani. Prin noua lege a pensiilor am realizat două obiective importante am realizat o reformă a pensiilor, adică pensii egale pentru muncă și contribuții egale.

Nu vor mai fi pensionari care au muncit la fel, dar care au pensii diferite și vom avea un mecanism de creștere continuă și sustenabilă a pensiilor. În lege s-a introdus un mecanism care garantează creșterea pensiilor fără a crea dezechilibre bugetare”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.

Citește și: O femeie care avea pensia de 1.900 de lei s-a trezit cu 10.284 de lei, după recalcuare: „M-am speriat” Unde s-a produs eroarea

În plus, ministrul Muncii a abordat și problema erorilor apărute în documentele înmânate pensionarilor, recunoscând că au existat greșeli umane în procesul de digitalizare a datelor din dosare. Aceste erori s-au manifestat în special în cazul dosarelor complexe, unde recalculările au fost numeroase. Ea a menționat cazuri în care unii pensionari au depus cereri de recalculare de până la 20-30 de ori după ieșirea la pensie, ceea ce a complicat procesul de gestionare a datelor.

„Din analiza noastră, principalele erori au apărut în urma introducerii în mod eronat a datelor de către operatori atunci când s-a făcut trecerea din format letric în format electronic. Au luat dosarul de pensie din arhivă și datele au fost trecute în format electronic, au existat situații când au introdus aceste date eronat”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.