Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat cine își poate administra a patra doză de vaccin anti-COVID-19, recomandând vaccinarea cu dozele destinate combaterii tulpinilor actuale de coronavirus, procedură posibilă, probabil, din toamnă. Totodată, ministrul încurajează toți oamenii, în special cei cu probleme de sănătate, să se vaccineze împotriva COVID-19, pentru a evita dezvoltarea unor simptome severe, în caz de infectare.
Alexandru Rafila, despre doza a patra de vaccin anti-COVID-19
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat care este importanța vaccinului anti-COVID-19, având în vedere că ne aflăm în valul șase al tulpinii Omicron, precizând că singurul scop este oprirea definitivă a pandemiei.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
„Adică noi ne aflăm acum în al doilea val Omicron, a fost valul cinci, avem valul șase – iar vaccinul eficient împotriva variantei Omicron care să oprească transmiterea – oprirea transmiterii este principalul scop al unei campanii de vaccinare şi se referă la toate tipurile de vaccin; secundar, sigur, forme mai ușoare şi așa mai departe, dar ăsta este scopul, să oprim o epidemie, o pandemie – acum nu se întâmplă şi vede toată lumea lucrul ăsta, evident. Lumea s-a sfiit să spună lucrul ăsta. Eu am fost unul dintre primii, cel puțin în România care l-am menționat. Eu sunt om de sănătate publică şi pe deasupra, mai sunt şi microbiolog, deci eu spun ceea ce observ, sunt evidențe ale acestui lucru şi cred că trebuie să fim onești, tocmai ca să creștem încrederea oamenilor în vaccinare, pentru că, dacă le spunem adevărul, atunci putem să le spunem adevărul de fiecare dată şi când situație mai puțin favorabilă, cum este acum şi atunci când ea redevine favorabilă, cum sperăm să devină în toamnă”, a declarat ministrul Sănătății,
Alexandru Rafila, în cadrul unei emisiuni televizate, citat de România TV.Când trebuie să se vaccineze oamenii cu o doză suplimentară
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, i-a încurajat pe toți românii să apeleze la administrarea unei doze suplimentare de vaccin anti-COVID-19 atunci când va fi pus pe piață noul vaccin, conceput special pentru actualele tulpini de coronavirus.
„Este clar că vaccinul care a fost, într-adevăr, în primul an de utilizare, a fost eficient, a oprit transmiterea, viața a reintrat în normal. Deci există niște câștiguri mari, evidente, ale vaccinării. Asta nu înseamnă că în momentul de față, când el nu mai este eficient, trebuie să spunem că este eficient. Eu nu pot să mint şi n-am niciun fel de motiv. Lucrul ăsta nu favorizează vaccinarea. A, e favorizată de dovezi științifice, de profesionalism şi de sinceritate. Şi atunci crești încrederea oamenilor în vaccin şi în vaccinare. Nu, nu înseamnă că eu ar trebui să mint, ca să se vaccineze lumea! Nu, nu fac așă ceva”, a explicat Alexandru Rafila.