„Trebuie să evaluăm (perioada de timp în care vor fi distribuite pastilele – n.r.), pentru că nu discutăm de 100.000 sau un milion de persoane care trebuie să primească aceste pastile, discutăm de câteva milioane de familii şi timpul alocat acestei distribuţii trebuie să fie corespunzător posibilităţii de a le distribui. Noi avem în România circa 10.000 de medici de familie, pe listele acestor medici de familie se găsesc 16 milioane de persoane şi în mod evident este necesar un interval de două-trei săptămâni, probabil, încât ei să poată să îşi cheme pe rând toţi pacienţii şi să poată să
Alexandru Rafila a explicat că măsura are loc preventiv.
„E o informare publică. (…) Cu siguranţă, Guvernul ne va ajuta încât să avem o campanie publică de informare asupra modului de utilizare a acestor pastile şi de păstrarea acestor pastile, care este foarte probabil să nu fie utilizate în perioada următoare, dar noi trebuie, ca oameni responsabili, să asigurăm populaţiei accesul la acest produs gratuit”, a
Pastilele de iodură de potasiu NU se vor lua decât atunci când populația va fi informată că este nevoie să fie luate aceste pastile.
Citeste si: Restricțiile anti-COVID-19 ar putea fi reintroduse în România! Anunțul făcut de Alexandru Rafila
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Ce este și cum se ia iodura de potasiu
Iodura de potasiu este un medicament utilizat în caz de accident nuclear sau a unor accidente ale reactoarelor nucleare, pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă.
Mai multe persoane au început să caute iodură de potasiu în farmacii după izbucnirea războiului în Ucraina, speriați de un posibil atac nuclear. Iodura de potasiu NU se vinde în farmacii și NU trebuie luată în niciun caz fără o informare din partea autorităților.
"În caz de urgenţă datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătăţii organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică", transmitea Ministerul Sănătății, într-un comunicat.
"În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populaţiei de către autorităţile de sănătate publică din fiecare judeţ", sublinia Ministerul Sănătăţii.