UPDATE: Este oficial. Guvernul a decis ca ziua de 23 ianuarie 2023 să fie zi liberă pentru salariații din sectorul public.
Minivacanță de 4 zile în ianuarie 2023. Guvernul decide miercuri dacă ziua de 23 ianuarie 2023 va fi zi liberă. Cine sunt angajații care vor avea patru zile libere cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române.
Minivacanță de 4 zile în ianuarie 2023
Minivacanță de 4 zile în luna ianuarie 2023 cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. Guvernul decide miercuri dacă data de 23 ianuarie, dată care precede sărbătoarea legală din 24 ianuarie( Ziua Unirii Principatelor Române) va fi declarată zi liberă.
Astfel, pentru anumite categorii de angajați, weekendul 21-22 ianuarie se poate prelungi cu încă doua zile libere luni (23 ianuarie) și marți( 24 ianuarie).
”Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii şi angajaţii să îşi poată stabili şi previziona zilele libere pentru întregul an.
Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii şi nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 sau participanţilor în aceste procese”, precizează Ministerul Muncii.
Citește și: Zile libere 2023. Calendar sărbători legale și zile libere de la stat pentru anul 2023
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Angajații care au minivacanță în ianuarie 2023
Minivacanță în ianuarie 2023. De prevederile acestei hotărâri, dacă va fi aprobată de Guvern, se va bucura personalul instituţiilor şi autorităţilor publice.
De asemenea, ziua de 23 ianuarie 2023 nu este singura zi care ar putea fi declarată liberă în 2023. Executivul îşi propune să facă punte de Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Copilului şi Sfânta Maria.
Nu toți bugetarii se vor bucura de aceste zile libere în 2023, se arată în hotărârea de Guvern transmisă de premierul Nicolae Ciucă.
Prevederile nu se aplică:
- în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
- magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 și nici participanților în aceste procese
Zile libere 2023
Anul 2023 are 15 zile libere legale: 3 în weekend și 12 în timpul săptămânii, potrivit prevederilor Codului Muncii.
Chiar dacă declararea zilelor de 6 și 7 ianuarie, date care marchează Boboteaza și Sfântul Ioan în calendarul creștin ortodox, se regăsește în două propuneri legislative care se află în prezent la Camera Deputaților, cameră decizională a Parlamentului, aceste prevederi nu au fost adoptate pentru 2023.
Ceea ce înseamnă că sărbătorile legale 2023 în care nu se lucrează rămân aceleași prevăzute de articolul 139 din Codul Muncii .
Calendar zilele libere în 2023
- 1 ianuarie – duminică – Anul Nou
- 2 ianuarie – luni – A doua zi după Anul Nou
- 24 ianuarie – marți – Ziua Unirii Principatelor României
- 14 aprilie – vineri – Vinerea Mare
- 16 aprilie – duminică – Paște ortodox
- 17 aprilie – luni – A doua zi de Paște ortodox
- 1 mai – luni – Ziua Muncii
- 1 iunie – joi – Ziua Copilului
- 4 iunie – duminică – Rusalii
- 5 iunie – luni – a doua zi de Rusalii
- 15 august – marți – Adormirea Maicii Domnnului
- 30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei
- 1 decembrie – vineri – Ziua Marii Uniri
- 25 decembrie – luni – Crăciunul
- 26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun
- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.
Sursă: mmuncii.ro