Minivacanță de patru zile pentru angajați în aprilie! Ce zile libere vor avea românii la finalul lunii

Autor: Diana Bostan

Angajații din România se vor bucura de o minivacanță de patru zile la sfârșitul lunii aprilie, datorită sărbătorii Paștelui Ortodox.

Ziua de 18 aprilie, vinerea dinaintea Paștelui, va fi liberă pentru toți angajații, datorită sărbătorii Vinerea Mare, notează mediafax.ro.

Citește și: Vești bune pentru elevi! Când începe și cât durează vacanța de primăvară 2025

Minivacanță de patru zile la sfârșitul lunii aprilie

De asemenea, Paștele Ortodox va aduce zile libere pe 20 aprilie (duminică) și pe 21 aprilie (luni), care va fi a doua zi de Paște.

Astfel, românii vor beneficia de o perioadă de relaxare prelungită, de patru zile, începând cu vinerea de 18 aprilie și până luni, 21 aprilie.

Citește și: Concediu medical 2025: Când se pune medicalul ca stagiu de cotizare la pensie

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cine poate obține pensia înainte de vârsta impusă? Află ce trebuia să faci în acest caz

În anul 2025, Codul Muncii stabilește un număr de 17 zile libere legale pentru toți salariații din România. Dintre acestea, 13 zile sunt în timpul săptămânii, iar restul de 4 zile pică în weekend, ceea ce înseamnă că salariații cu program de lucru de luni până vineri se vor bucura de 13 zile libere pe parcursul anului.

Zilele libere din 2025

Printre zilele libere importante din acest an se numără și 1 mai (Ziua Muncii), 8 și 9 iunie (Rusalii), 15 august (Sfânta Maria), 30 noiembrie (Sfântul Andrei), 1 decembrie (Ziua Națională

a României), precum și 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

Citește și: Românii se bucură de 8 zile libere în primăvara aceasta. Câte minivacanțe sunt în anul 2025

De asemenea, pentru angajații care lucrează în zilele de sărbătoare legală, angajatorii sunt obligați să acorde compensații. Conform legislației în vigoare, angajații au dreptul fie la timp liber compensatoriu, care trebuie acordat în următoarele 30 de zile, fie la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază, în cazul în care compensarea nu este posibilă.

Angajatorii care nu respectă aceste reglementări și nu acordă compensările corespunzătoare riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.