Premierul Nicolae Ciucă a declarat că luni, 29 noiembrie 2021, va fi zi liberă pentru angajații români. Singurele sectoare unde nu se dă liber sunt cele în care este nevoie de prezență permanentă.
Minivacanță pentru bugetari! Nicolae Ciucă a făcut anunțul
„Guvernul a stabilit ca data de 29 noiembrie 2021 să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul public, având în vedere că marţi, 30 noiembrie, şi miercuri, 1 decembrie, sunt zile libere nelucrătoare conform Codului Muncii.
Citeste si: Luni, 29 noiembrie, zi liberă pentru toți angajații?! Decizia va fi luată în această seară
Pentru a recupera ziua liberă, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi programul de lucru până la data de 31 decembrie 2021, conform planificărilor hotărâte.
Minivacanța se va petrece după cum urmează:
- 27 noiembrie, Sâmbătă
- 28 noiembrie, Duminică
- 29 noiembrie
- 30 noiembrie: Sfântul Andrei. Zi liberă legală
- 1 Decembrie: Ziua Națională a României. Zi liberă legală
Conform proiectului de Hotărâre de Guvern, angajații care vor
avea parte de ziua liberă pe 29 noiembrie sunt:- personalul instituțiilor și autorităților publice. Pentru recuperarea zilei de muncă stabilită ca zi liberă, instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi programul de lucru în așa fel ca până la data de 31 decembrie orele pierdute să fie recuperate.
- nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
- nu se aplică magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie 2021 și nici participanților în aceste procese.
„Pentru recuperarea zilei de muncă stabilită ca zi liberă potrivit alin. (1), instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2021 potrivit planificărilor stabilite”, se mai arată în proiectul hotărârii.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
„Prevederile art. 1 nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul
instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie 2021 şi nici participanţilor în aceste procese”, precizează documentul.
„În ziua de 29 noiembrie 2021, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de
încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.
Operaţiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăţi unităţilor Trezoreriei Statului în data de 26 noiembrie 2021 se înregistrează în contabilitatea acestor unităţi cu data de 29 noiembrie 2021.
Operaţiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăţi unităţilor Trezoreriei Statului în data de 29 noiembrie 2021 se înregistrează în contabilitatea acestor unităţi cu aceeaşi dată.
Eventualele retururi la încasare aferente operaţiunilor înregistrate la unitățile Trezoreriei Statului în data de 26 noiembrie 2021 se întocmesc de acestea cu data de 29 noiembrie 2021.
Eventualele retururi la încasare aferente operaţiunilor înregistrate la unitățile Trezoreriei Statului în data de 29 noiembrie 2021 se întocmesc de acestea cu data de 2 decembrie 2021.
Prin ordin al ministrului finanţelor se poate stabili şi desfăşurarea altor operaţiuni prin Trezoreria
Statului.
Unităţile/Subdiviziunile administrativ-teritoriale, care în data de 29 noiembrie 2021 au scadenţă
la obligaţiile de plată aferente convenţiilor de împrumuturi din venituri din privatizare, potrivit
scadenţarelor de plată anexate acestora la convenţiile de împrumut, vor efectua plata sumelor scadente înaintea acestei date”, spune proiectul de hotărâre de Guvern.
Ce zile libere vor mai fi în 2022? Angajații vor beneficia de două zile libere în plus
Zilele libere din 2022 pentru angajați vor avea loc după cum urmează:
- 1- 2 ianuarie;
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
- prima și a doua zi de Paști;
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima și a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
- 1 decembrie;
- prima și a doua zi de Crăciun;
- două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.