Minorii care nu au împlinit 16 ani vor avea voie pe Facebook și TikTok doar cu acordul părinților. Ce proiect de lege pregătește Parlamentul

Author: Lavinia Medrea

Minorii care nu au împlinit 16 ani vor avea voie pe Facebook și TikTok doar cu acordul părinților

Sursa: Facebook Nicoleta Pauliuc/PixaBay

Nicoleta Pauliuc, președinta Organizației Femeilor Liberale, a anunțat introducerea unui proiect legislativ prin care adolescenții sub 16 ani nu vor mai avea voie pe anumite rețele sociale fără acordul părinților.

Nicoleta Pauliuc, preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale, a anunțat introducerea unui proiect legislativ prin care accesul minorilor sub 16 ani pe Facebook și TikTok să existe doar cu acordul părinților pentru a-i proteja pe cei prea mici de conținutul periculos din online. 

Minorii sub 16 ani vor avea voie pe Facebook și TikTok doar cu acordul părinților

Ce proiect de lege pregătește Parlamentul
[Sursa: Facebook Nicoleta Pauliuc]

Nicoleta Pauliuc a anunțat că Organizația Femeilor Liberale lansează spre dezbatere şi consultare publică un proiect de lege prin care se vrea protejarea copiilor de conținutul periculos din mediul online, în special cel de pe rețelele sociale, relatează  news.ro.

Citește și: Vești bune pentru pensionarii cu venituri sub 2.000 de lei! Anunț de ultim moment făcut de Poșta Română

„Propunerea OFL este aceea ca accesul minorilor sub 16 ani în social media să aibă loc doar în baza unui acord explicit exprimat de către părinţi” , a declarat Nicoleta Pauliuc. 

„În felul acesta, vrem să le oferim părinţilor un instrument prin care să aibă ei puterea de a stabili ce au şi ce nu au voie să facă propriii copii în spaţiul online. Denumită „Protejăm viitorul”, campania vrea să încurajeze un dialog cu toţi factorii de decizie sau grupurile interesate: părinţi, profesori, copii, societate civilă, psihologi şi medici, firmele din big tech, dar şi instituţii ale statului sau decidenţi politici. Nu ne dorim o lege promovată pe repede înainte, ci o dezbatere reală pentru a găsi cele mai bune soluţii”, mai declară președinta OFL.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Carduri energie 2023: Când intră banii pentru tranșa a doua? Data la care beneficiarii primesc 700 de lei

Conform inițiatoarei, „o asemenea legislaţie, în concordanţă cu ce se întâmplă în alte state cu democraţii consolidate (SUA, Franţa, Marea Britanie sau Germania), vizează contracararea pandemiei de tulburări psihologice generată de supraexpunerea la ecrane, descurajarea teribilismului din spaţiul online şi stoparea unor fenomene infracţionale”.

Nicoleta Pauliuc: Îmi doresc un amplu proces de consultare şi dezbatere

„În mod realist, problemele nu pot fi rezolvate doar printr-o autocenzură a acestor reţele sociale. (…) Nu îmi doresc promovarea acestei legislaţii pe repede înainte.

Îmi doresc un amplu proces de consultare şi dezbatere cu societatea în care să fie implicaţi toţi cei interesaţi de rezolvarea acestei probleme acute pentru viitoarele generaţii: în primul rând copiii trebuie să-şi spună punctul de vedere, părinţii, profesorii, psihologii şi psihiatrii, să ne spună cei din big tech ce se poate face, dar şi instituţiile statului care controlează mediul online, dar şi cele care luptă împotriva fenomenului infracţional”, a mai declarat Nicoleta Pauliuc.