Miracolul din aeronava Airbus A350. Cum au reușit cei 379 de pasageri să fie evacuați, înainte de tragedie

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 03 ian 2024, 18:17

Miracolul din aeronava Airbus A350. Cum au reușit cei 379 de pasageri să fie evacuați, înainte de tragedie

Sursa: NHC

Toate cele 379 de persoane aflate la bord, inclusiv echipajul, au reușit să evacueze aeronava Airbus A350, care a fost afectată de un incendiu marți, la Aeroportul Haneda din Tokyo.

Incidentul a avut loc după o coliziune cu un avion mai mic al Gărzii de Coastă, imediat după aterizare.

Cinci dintre cei șase membri ai echipajului aeronavei Gărzii de Coastă au murit, însă sutele de pasageri din avionul Japan Airlines au fost evacuați în timp util, în doar câteva minute.

Cum au reușit pasagerii să fie evacuați la timp

Cel mai important detaliu care le-a salvat viețile a constat în faptul că nimeni nu a stat să-și recupereze bagajele de cabină și toți au părăsit imediat aeronava, după primul ordin.

Zborul JAL 516, operat cu un Airbus A350-900, a fost cuprins de flăcări la scurt timp după aterizare, în urma unei coliziuni cu aeronava mai mică a Gărzii de Coastă, care se pregătea să livreze ajutoare în peninsula Noto, afectată de un cutremur.

Citește și: Accident aviatic pe aeroportul din Tokyo! Avion de pasageri în flăcări după ce s-a ciocnit cu o aeronavă

După ce căpitanul aeronavei comerciale a reușit să oprească aeronava în flăcări, cei 379 de pasageri, printre care opt copii, și cei 12 membri ai echipajului au evacuat cabina plină de fum, folosind toboganele gonflabile din partea frontală a aeronavei. Într-un interval scurt, flăcările au cuprins complet avionul, ieșind prin geamurile acestuia.

„Cred că, în primul rând, trebuie să spunem că tocmai am asistat la un miracol.

Modul în care au reuşit să scoată toţi acei pasageri din avion este aproape de necrezut,” au fost cuvintele lui Rodger Whitfield, un fost pilot comercial. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Agențiile de siguranță aeriană avertizează de mai mulți ani că oprirea pentru a lua bagajele de mână în timpul unei evacuări reprezintă un pericol pentru viață.

„Este în mod clar un beneficiu dacă nu-ţi iei bagajele.  Este remarcabil faptul că au reuşit să îi scoată pe toţi din avion. Asta spune multe despre echipajul de zbor şi despre disciplina oamenilor de la bord,” a declarat Steve Creamer, consultant în domeniul siguranţei aviaţiei şi fost director principal la Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI). 

Ce au mărturisit pasagerii aeronavei

Călătorii din avionul Japan Airlines, care a aterizat la Aeroportul Haneda din Tokyo în jurul orei locale 17:47, au relatat că au fost îngroziți de zgomotul puternic al impactului inițial. Imaginile din interiorul cabinei, distribuite pe rețelele sociale, au arătat cum pasagerii priveau flăcările din exteriorul avionului prin hublourile cabinei, în timp ce acesta își continua deplasarea pe pistă imediat după coliziune.

„Vă rog să mă scoateţi de aici”,  a strigat o femeie într-o înregistrare video, potrivit Reuters.

„De ce nu deschideţi (uşile)?”, a strigat un copil.

În ceea ce privește cauzele producerii dezastrului, autoritățile au comunicat că desfășoară o investigație pentru elucidarea circumstanțelor prăbușirii, un eveniment pe care experții în aviație îl consideră extrem de neobișnuit.

În cadrul unei conferințe de presă organizate în timpul nopții, conducătorii companiei aeriene au revelat că, deși căpitanul primise permisiunea de a ateriza, există probabilitatea ca acesta să nu fi observat avionul Dash-8 al Gărzii de Coastă, mai mic și fabricat de Bombardier, aflat sub aeronava sa.