Marți, 4 octombrie, Mircea Geoană a făcut o serie de dezvăluiri despre războiul declanșat de Rusia. Secretarul General Adjunct NATO susține că războiul alimentează „ o serie de crize economice și socio-economice” și este „o oportunitate de a regândi modelul nostru economic și social”.
Mircea Geoană, despre războiul declanșat de Rusia
Mircea Geoană a declarat că războiul din Ucraina este „ un test al voinței și rezilienței noastre”, dar, în același timp și „o invitație la solidaritate și curaj”. Secretarulul General Adjunct NATO consideră că ceea ce se întâmplă în Ucraina ar putea fi „acel șoc declanșator al energiilor autodepășirii”.
Citeste si: Rusia nu înseamnă doar regimul Vladimir Putin. Mircea Geoană: Este o ţară de o mare cultură
„Războiul sângeros declanșat de Rusia nu are doar consecințe strategice si militare. Continuă să alimenteze o serie de crize economice și socio-economice, care destabilizează piețele globale și confuzează deliberat opinia publică. Războiul din Ucraina este un șoc sistemic.
Este însă și o oportunitate de a regândi modelul nostru economic și social. De a regândi lanțuri de producție și de valoare eliberate de posibilitatea șantajului de către adversarii și rivalii noștri.
Poate că acest război la granițele noastre va reprezenta acel șoc declanșator al energiilor autodepășirii. În România și în toată lumea democratică”, a declarat Mircea Geoană.
Mai mult, Secretarul General Adjunct NATO a declarat că România se află într-o situație foarte bună, „cea mai bună” din punct de vedere politic, economic și social. Progresul țării noastre este incontestabil, dar „recuperarea pe care am înregistrat-o este tot relativă”.
„La scară istorică, România are acum cea mai bună situație politică, economică și socială. Relativ vorbind, are cel mai democratic regim din câte a cunoscut, cea mai liberă societate, cel mai modern sistem de legi, cel mai mare nivel de trai. Face parte din Uniunea Europeană, cea mai avansată și mai invidiată comunitate statală din lume. E membru cu drepturi depline în NATO, cea mai puternică alianță militară de pe planetă.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Deși progresul este incontestabil la nivel agregat și de statistică, realitatea este mai complexă. Peste 4 milioane de români și românce au părăsit si continuă să părăsească țara. Știu ca aceasta întrebare – de a rămâne sau a pleca – va frământă sau deja v-a măcinat la momentul alegerii facultății si pe mulți dintre voi. Exodul tinerilor, cuplat cu declinul demografic, vor conduce România la o populație de 14 milioane în 2050, pe o suprafața cât a Marii Britanii! Iar inegalitățile de dezvoltare intra-regionale și între urbanul mare și cel mic și mediul rural sunt mai accentuate decât înaintea aderării. Serviciile publice esențiale – educație, sănătate, asistenta sociala – variază masiv, in funcție de locul nașterii, starea sociala si adresa din buletin.
Deci, și recuperarea pe care am înregistrat-o este tot relativă. Continuăm să ne măsurăm față de media europeana și nu față de țările avansate din Europa. Acolo, în plutonul fruntaș și nu târându-ne pe la periferia majorității clasamentelor”, a punctat Secretarul General Adjunct NATO.
Mircea Geoană susține că trebuie să ne propunem să realizăm un Salt Istoric
Mircea Geoană mai spune că România trebuie să realizeze un „Salt Istoric” de la periferia Europei „în inima Europei”, iar momentul este unul propice de care putem profita.
Secretarul General Adjunct NATO este de părere că acest moment este avantajos pentru România. Geoană a declarat că în orice criză, în orice furtună, se ascund numeroase oportunități.
Citeste si: Mircea Geoană, despre armata din Ucraina: ”Este una de tip NATO”
„În acest nou moment de cotitură în istoria națiunii, acesta trebuie să fie nivelul nostru de ambiție: să ne propunem să realizăm un Salt Istoric, de la națiune în eternă dezvoltare la acela de stat dezvoltat. De la periferie, în inima Europei. De la copii ascultători la co-decidenți ai proiectului european. Un salt de voință, de mentalitate, de inteligență, de efort și de morală. Un salt care să cuprindă nu doar viața politică, ci și economia, educația, societatea. Un salt unitar către un nou țel.
Trei decenii de convingeri, uneori contradictorii, despre noi înșine, despre cum statul funcționează, despre locul și rolul nostru în lume sunt acum profund testate. Criza actuală amplifică întrebări cu privire la viitorul democrației, la beneficiile schimbărilor tehnologice, riscurile climatice ori amenințările geopolitice tot mai mari – o dezorientare generalizată cu privire la direcția în care lumea o ia.
Momentul este propice. Căci în orice criză, în orice furtună, se ascund numeroase oportunități. De care putem profita, înțelegând că nu suntem condamnați de geografie și nici prizonierii istoriei noastre complicate. Mai mult ca oricând în istoria noastră, România este relevantă și utilă strategic”, a mai spus Mircea Geoană.