Miron Cozma, acuzații dure: „Nu există cuvântul «mineriadă». Asta e invenția lui Iliescu”. Cum explică implicarea lui Traian Băsescu în evenimentele din 1997

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 20 iun 2023, 15:18

Miron Cozma a declarat că Traian Băsescu este cel care i-a dat trenurile pe care le ceruse, pentru a putea veni cu minerii

Sursa: Captură YouTube, wowbiz.ro

Miron Cozma a făcut declarații impresionante despre evenimentele din 1997, explicând implicațiile pe care Ion Iliescu și Traian Băsescu le-au avut în așa numita „mineriadă”, explicând, de asemenea, că nu este vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat.

Numele lui Miron Cozma și cel al lui Ion Iliescu apar în filele de istorie despre evenimentele din 1997, iar acesta a recunoscut ajutorul pe care l-a primit din partea lui Traian Băsescu în ceea ce privește aducerea minerilor la București. Acesta dă vina pentru ceea ce i s-a întâmplat pe cei aflați la putere în acea vreme și cere ca alte persoane, pe care susține că le-a deconspirat, să fie trase la răspundere.

Miron Cozma explică implicarea lui Ion Iliescu și a lui Traian Băsescu în așa numita „mineriadă”

Miron Cozma a fost invitat în cadrul emisiunii „În Oglindă”, difuzată pe canalul de YouTube theXclusive, unde a făcut mărturisiri uluitoare despre evenimentele din Piața Universității, denumite „mineriada”. Acesta susține că nu este vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat la acea vreme și că totul a fost o înscenare, pusă la cale de Ion Iliescu și de cei care erau de partea lui.

„În lexicul literaturii române, nu există cuvântul «mineriadă ». Asta e invenția lui Iliescu. Știi cum a motivat el? Iliesciadă, ce mineriadă?  Mineriadă nu are cum să fie, pentru că, încă o dată repet și, deja, știe toată lumea, s-a dovedit științific, inclusiv de către procuratura militară. Pe 13 iunie' 90, când au fost împușcați, omorâți, bătuți, sechestrați studenții, în special, și cei din Piața Universității, nici eu, nici minerii nu eram în București.

Citește și: Miron Cozma, dezvăluiri surprinzătoare aseară, la “40 de întrebări cu Denise Rifai”! “Am fost ales de deținuți să fiu lider”

Nu e adevărat (n.r. faptul că minerii au fost văzuți, în București, cu toporul în mână). Eu, când am fost ales lider de sindicat, în' 90, aveam 20 de ani lucrați în mină, eram un semizeu pe vremea lui Ceaușescu.

Mișcau minerii în fața mea, din toată Valea Jiului, că de aia m-au ales?”, a povestit Miron Cozma.

Ajutorul primit de Miron Cozma din partea lui Traian Băsescu

Miron Cozma a declarat că Traian Băsescu este cel care i-a dat trenurile pe care le ceruse, pentru a putea veni cu minerii, în București, lucru pentru care plătește și acum, după atâtea decenii.

Mai mult decât atât, fostul lider de sindicat a afirmat că nu are pe conștiință niciuna din persoanele care și-au pierdut viața la acea vreme, deoarece, susține el, nu este vinovat, ci s-a dorit ca totul să fie o înscenare la adresa sa.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Fără să știu eu, a plecat primul tren, cu 14 vagoane, al doilea, cu șapte vagoane, fără să știu eu, fără acordul meu, 21 de vagoane, în total. Iliescu a avut o gafă atunci. A oprit televiziunea națională, a decuplat ăsta semnalul pe televiziunea națională și, atunci, am luat telefonul și dispecerul a spus că a primit ordin de la Combinat, să nu spună nimic.

«Au plecat două trenuri cu mineri și mi-au zis să nu vă spun». Am plecat la Combinat, am intrat peste ei, am luat radiotelefonul, care se auzea în toată Valea Jiului, și am dat ordin la toate minele și am oprit cei 10.000 de mineri pe care voiau ei să îi aducă. Le-am interzis minerilor să plece la București.  Am aflat că mai erau niște mineri pe la primărie.

Pe mine, m-au luat cu japca, erau securiști. S-au dus în gară, la Petroșani, au luat patru vagoane cu locomotivă și m-au dus și m-au «cazat » la Polivalentă. Eu aveam un prieten în gara Craiova. El a decuplat curentul și alea 25 de vagoane, 14, 7 și 4 cu mine au fost oprite în gara Craiova și n-am ajuns cum au vrut tovarășul Iliescu și tovarășul Roman, pe 13 iunie, ca să cadă beleaua pe noi. Am ajuns pe 14 iunie.

Când a zis Iliescu « Domnul Cozma și minerii să meargă în Piața Universității, să facă curățenie!». Unde erau Cozma și minerii? Nici nu eram în București. Eu eram pe 14, când nu mai era Piața Universității. Eu, cu subminarea puterii de stat, puteam să omor tot Bucureștiul, ce Piața Universității.

Noi am avut niște revendicări sindicale și Petre Roman a căzut în plasa lui Ion Iliescu și nu le-a validat. Legea 15 spune clar că, pentru a avea sindicat la nivel național, trebuie să ai sediu în București. Legea 13, acum, te obligă ca să vii să faci meeting unde aveai sediul. Mă obliga legea să vin în București.

Citește și: Miron Cozma vrea să fie președintele României: "Cu sau fără voia poporului"

Când am ajuns în gara Petroșani, Băsescu era ministru. Am vorbit cu el și i-am spus « Că vrei, că nu vrei, îmi dai trenuri, că nu-mi dai, opresc toate trenurile și plec la București cu ele, dar ești obligat să-mi dai», pentru că exact cum am zis de legile astea.  El îmi spune « Da, sigur! Îți dau trenuri, niciun fel de problemă, dar le plătești», iar eu am zis « Da». Deci, mi-a aprobat Băsescu trenurile. Nu le-am plătit, că mi le rețin și acum. Nu m-au lăsat să le plătesc. De ce nu mi-au reținut banii în' 91?

N-am nicio legătură cu acești morți și nu mi-am dorit morți. Dumnezeu mă iubește și nu m-a lăsat niciodată să omor oameni. Eu nu am morți pe conștiință”, a mai spus acesta.

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.