Misiune către asteroidul Psyche! De ce sunt interesati NASA?

Autor: Bogdan Frațilă

NASA trimite în spațiu o sondă către asteroidul "Psyche". Misiunea ar trebui să aducă, de asemenea, noi informații despre structura interiorului Pământului.

Sursa: PixaBay

NASA trimite în spațiu o sondă către asteroidul "Psyche". Misiunea ar trebui să aducă, de asemenea, noi informații despre structura interiorului Pământului.

NASA trimite în spațiu o sondă către asteroidul "Psyche". Misiunea ar trebui să aducă, de asemenea, noi informații despre structura interiorului Pământului. NASA abia a reușit să transporte roci de pe asteroidul Bennu înapoi pe Pământ când va lansa următoarea sondă către unul dintre "mormanele de moloz din spațiu"- așa cum le place să fie numite aceste corpuri cerești. Sonda se numește "Psyche" și este programată să fie lansată astăzi, vineri, la ora 16.19,

la vârful unei rachete "Falcon Heavy".

Asteroidul "Psyche" reflectă diferit

Sonda poartă numele asteroidului "Psyche". Acesta a atras atenția cercetătorilor de ceva timp, deoarece măsurătorile efectuate de la distanță indică faptul că nu este nicidecum un morman de moloz interplanetar compus în mod vag din fragmente de rocă și praf. Psyche are forma unui cartof, are o lățime de peste 230 de kilometri în punctul cel mai îngust, fiind astfel un asteroid foarte mare.

El orbitează în jurul Soarelui în așa-numita centură de asteroizi. În această regiune, între orbitele lui Marte și Jupiter, se află multe milioane de alți asteroizi. Toți sunt rămășițe din perioada în care s-au format planetele sistemului nostru solar, în urmă cu aproximativ patru miliarde de ani. se știe că mii dintre acești asteroizi sunt compuși din fragmente de rocă și praf. Modul în care reflectă lumina solară relevă acest lucru.
Dar din miile de asteroizi care au fost deja studiați, exact nouă reflectă lumina în mod ușor diferit. Iar "Psyche" este unul dintre acești nouă.
Pe baza reflectivității sale, este foarte probabil ca "Psyche" să nu fie o grămadă poroasă de moloz, ci un corp mai degrabă acoperit cu un conținut foarte ridicat de metal- cel puțin pe jumătatea sa nordică.Datele necesare pentru această concluzie au fost obținute, printre altele, cu ajutorul telescopului SOFIA- un observator zburător aflat la bordul unui Boeing 747.
Acesta a fost operat în comun timp de mulți ani de către Centrul Aerospațial German (DLR) și NASA.Între timp, a fost scos din uz, dar una dintre ultimele sale sarcini a fost să observe jumătatea nordică a ciudatului asteroid metalic. Jumătatea sudică fusese deja analizată anterior de alte telescoape și, într-adevăr, partea sudică a lui "Psyche" pare mai degrabă un asteroid "normal" făcut din moloz și praf.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Posibil noi informații despre interiorul Pământului

O examinare îndeaproape a lui "Psyche" ar putea nu numai să ajute la clarificarea diferenței geologice dintre nord și sud, dar ar putea duce și la descoperiri despre structura interioară a Pământului care ar fi dificil de obținut în alt mod. Cercetătorii presupun că planetele stâncoase Mercur, Venus, Pământul și Marte au un nucleu metalic, care, însă, este ascuns sub mii de kilometri de straturi stâncoase inaccesibile cercetării în interiorul planetelor.

asteroidul metalic "Psyche" ar putea fi acum nucleul rămas din formarea unei planete eșuate- un nucleu planetar care se deplasează gol prin spațiu fără alte straturi stâncoase în jurul său.
Va mai fi nevoie de câțiva ani de zbor înainte ca această ipoteză să poată fi verificată. Sonda va ajunge la asteroidul "Psyche" în 2029 și apoi va orbita în jurul acestuia timp de 21 de luni, cartografiindu-l și examinându-l. Nu se intenționează să preleveze mostre. În schimb, sonda va încerca o altă premieră tehnică în timpul zborului său lung spre "Psyche"- comunicarea cu Pământul prin intermediul unui fascicul laser din adâncul spațiului interplanetar.

Citește și: Pe 14 octombrie are loc eclipsa inelară de soare: Iată tot ce trebuie să știi despre acest fenomen

Citește și: Sonda aduce o rocă de asteroid pe Pământ

Citește și: Un nou echipaj a fost lansat pe ISS