Vechi de mai bine de 300 de ani, palatul Mogosoaia a fost construit de domnitorul Constantin Brancoveanu, pentru cel de-al doilea fiu al sau, Stefan.
Deschidem usile bucatariei domnesti. Chiar in aceasta sala, in urma cu 300 de ani, cuptorul rumenea placinte si paini proaspete.
Munti de farfurii se inaltau pe masa grandioasa. Cat despre paharele cu licori intepatoare la limba, erau si ele multe la numar.
Domnitorul ciocnea cate un pahar in cinstea fiecarui invitat, indiferent de numarul lor. Pentru a evita incendiile si mirosurile neplacute, Brancoveanu a ordonat ca bucataria domneasca sa fie construita departe de palat.
Brancovenii, Bibestii apoi familia Cantacuzino: pe toti i-a adapostit palatul Mogosoaia. Ce-i drept, cu unii dintre ei istoria a fost parca nedreapta.
Nu cu mult timp dupa ce a ridicat palatul, Brancoveanu a fost decapitat.
Documentele domnesti arata ca secretarul lui Brancoveanu era mason. Tocmai de aceea se spune ca si domnitorul Constantin Brancoveanu ar fi facut parte din masoneriei.
Dupa Brancoveni, familia Bibescu a trecut in posesia palatului.
De-a lungul istoriei, speculatiile despre Marta Bibescu au fost bine ascunse. Satula de aventurile extraconjugale ale sotului sau, printul George Bibescu, Marta ar fi vrut sa divorteze, numai ca i-a fost teama sa renunte la titlul domnesc.
Asa ca a ramas casatorita cu printul Bibescu si a tolerat infidelitatile acestuia.
Printesa Marta a condus un spital pentru raniti in timpul Primului Razboi Mondial, si a fost sursa de informatii pentru guvernul roman.
Pe de alta parte, zvonul ca printesa Marta Bibescu a fost spion rus inca mai naste intrebari.