MISTERUL celei mai controversate opere a lui LEONARDO DA VINCI a fost DEZLEGAT VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 01 sep 2021, 06:00

Cea mai dezbatuta opera de arta a tuturor timpurilor, tabloul “Cina Cea de Taina” a lui Leonardo da Vinci, da nastere unei noi controverse.

O descoperire care, aparent, este sustinuta cu dovezi, ii macina pe istorici. Ce alt secret a mai fost delusit de experti din faimoasa opera de arta? “Cina cea de Taina” este una dintre cele mai controversate, discutate si satirizate opere de arta din lume. Orice detaliu legat de celebrul tablou a fost analizat de expertii lumii. S-a vorbit despre misterul literei M care se formeaza din asezarea personajelor in tablou, la dreapta si la stanga lui Isus Hristos.


Mai mult, expertii s-au intrebat cum a ales pictorul sa aseze painea, sarea sau pestele sa le puna pe masa? Pestele care apare in imagini este, evident, un simbol al crestinismului si al faptului ca Iisus si-a ales discipolii dintre pescarii ce traiau pe malul lacului Tiberias. Priviti cum sunt asezate painile pe masa! Istoricii cred ca, daca asezam pe un portativ mainile Apostolilor si ale lui Iisus, precum si painile de pe masa, exact la inaltimile la care sunt pozitionate in tablou, fata de o linie orizontala imaginara, se obtine o melodie de 40 de secunde.


Alta intrebare care a dat nastere multor speculatii. De ce Iuda este singurul apostol dintre toti care are farfuria goala? Pe langa toate aceste elemente misterioase din capodopera, insusi istoricul de arta Ross King este uluit de ce a descoperit. De data aceasta nu ar mai fi vorba despre mesaje secrete, ci despre insusi marele Da vinci. Este bine stiut faptul ca nu exista absolut nici o imagine cu chipul pictorului din tinerete.
Singura reprezentare este un autoportret pe care si l-a facut in anul 1512, cu 7 ani inainte sa moara, adica atunci cand artistul avea venerabila varsta de 60 de ani. Insa nici aceasta nu poate fi asemuita in totalitate marelui pictor. S-a mai spus ca insasi celebra Monalisa ar fi varianta feminizata a chipului marelui Da Vinci.

Dupa ani si ani de cercetari, istoricul de arta Ross King sustine ca facut o descoperire vitala pentru omenire.
Leornardo da Vinci si-ar fi desenat chipul chiar in aceasta capodopera: "Cina cea de Taina". Si nu o data, ci de doua ori! Intrebarea fireasca este unde apare Da Vinci in "Cina cea de taina"?

Istoricul care a facut aceasta descoperire sustine ca secretul sta intr-un poem scris in 1490 de un prieten de-al lui da Vinci, Gasparo Visconti. In versurile poeziei, autorul face glume pe seama unui artist necunoscut, care isi foloseste propriul chip in picturile pe care le face.
De asemenea, King considera ca autoportretul lui da Vinci din 1515 are cateva trasaturi comune cu doi dintre apostolii pictati in "Cina cea de taina".

Cele doua persoanje care au trasaturi fizice asemanatoare sunt apostolul Iacob, si apostolul Toma, cel care sta in dreapta, langa Iisus. Se presupune ca ambii sunt reprezentari fizice ale lui Leonardo da Vinci si ca pot fi corelate cu doua varste ale pictorului.


Cina cea de Taina a fost realizata de Leonardo da Vinci pentru patronul sau, ducele Ludovico Sforza din Milano, fiind una din cele mai celebre picturi din istoria universala a artelor. Opera se gaseste in fosta sala de mese a bisericii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano. “Cina cea de Taina” a fost pictata intre anii 1495 si 1497, la vremea respectiva da Vinci avand varsta de 43-45 de ani.