Misterul unicului lac creat de natură sub forma hărții României. Motivul pentru care nimeni nu se încumetă să intre în apele lui

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 14 apr 2023, 03:00

Mister Lac Iezer Pietrosu 

Sursa: Instagram Victoria Cirt

Misterul unicului lac creat de natură sub forma hărții României. Bătrânii locului au vorbit despre motivul pentru care oamenii nu se încumetă să intre în apele lui.

În Munții Rodnei, sub vârful Pietrosu, se află un lac ciudat pe care natura l-a creat sub forma hărții României. Dar nu forma lui îl face ciudat, ci misterul care-l învăluie. În apele lui, oamenii nu se încumetă să intre, iar asta are legătura cu legenda țesută în jurul unicului lac din țară care are forma hărții României.

Bătrânii locului au vorbit despre motivul pentru care nimeni nu se încumetă să intre în apele lui, dar și despre legendele care circulă despre acest lac. 

Citeste si: Locul de poveste din România despre care legenda spune că-i ascunde pe Solomonari, cele mai vechi ființe care stăpânesc norii

Lacul creat de natură sub forma hărții României 

Legendă lac Iezer Pietrosu
[Sursa: blog.minimap.ro]

În munții Rodnei, sub vârful Pietrosu, la o altitudine de 1.825

m, se află un lac în țara noastră, un lac creat de natură chiar sub forma hărții României. Dar nu doar forma lui îl face să fie unic, ci și misterele și legendele țesute în jurul lui de-a lungul vremii. 

Despre Lacul Iezer din Munții Rodnei, căci despre el este vorba, s-au spus multe povești și s-au creat adevărate mistere de-a lungul timpului. Locuitorii din Borșa au auzit de la bătrânii locului o serie de povești despre Lacul Iezer, unic în România datorită aspectului sub formă de hartă a țării. 

Cele mai cunoscute legende care circulă despre Lacul Iezerul Pietrosului din Munții Rodnei au legătură cu adâncimea acestuia, despre care se crede că este „fără fund„. 

O altă poveste transmisă din generație în generație în Borșa vorbește despre o posibilă legătură între adâncurile lacului Iezer și Marea Neagră. 

Rezervaţia Pietrosul Mare cuprinde cel mai impresionant relief glaciar din Munţii Rodnei: circurile glaciare Buhăescu, Zănoaga Iezerului, Zănoaga Mare, Zănoaga Mică, Rebra, Gropi, având în porţiunea bazală morene şi căderi de apă pe pragurile de stâncă lustruite de gheţari.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Cea mai mare parte a rezervaţiei este ocupată de roci cristaline metamorfice din Pânza de Rodna (Precambrian superior).

Formaţiunea de Voşlobeni este constituită din micaşisturi cu nivele de paragnaise, cuarţite şi amfibolite, cu nivele de dolomite şi calcare cristaline (Turnu Roşu, Piatra Albă). Tipul şi subtipul de sol predominant este brun feriiluvial tipic, întâlnindu-se şi solurile brun eumezobazic şi brun acid. În rezervaţie există mai multe lacuri glaciare:

 

  • Iezerul Pietrosului, cu o suprafaţă de 3,45 ha, cu adâncimea maximă de 2,10 m;
  • • Buhăescu I, având suprafaţa de 0,7 ha, adâncime maximă de 1,80 m;
  • • Buhăesu II, cu suprafaţa de 0,20 ha, adâncime maximă de 5 m;
  • • Buhăescu III, cu suprafaţa de 0,1 ha, adâncime maximă de 1 m;
  • • Buhăescu IV, cu suprafaţa de 0,11 ha, adâncime maximă de 0,7 m;

 

Citeste si: Lacul din România, unic în toată Europa! Ce au descoperit cercetătorii în singura apă care-și schimbă culoarea în funcție de anotimp

Legende și mistere care învăluie Lacul Iezer 

Dintre lacurile care fac parte din rezervația Pietrosul Mare, cel mai cunoscut este Lacul Iezerul Pietrosului, despre care borșenii știu de la bătrâni că lacul n-ar avea fund. Oamenii spun că e de mers cam 8 km până la Iezer, pe un drum forestier, dar priveliștea merită tot efortul. Inițial, locuitorii din Borșa se sfiau să spuna că lacul ascunde un mister.

Erau și ei conștienți că nu e usor de crezut că lacul nu are fund sau că ar avea legătură cu marea.  „Cândva, oamenii au aruncat niște lemne în apă și au ieșit în mare. Da, se zice că ar avea legatură cu Marea Neagra, că s-a aruncat un fier însemnat. Nu știu foarte multe că n-are nimeni curaj să intre acolo, că-i foarte rece apa. Bătrânii spuneau mai demult că a căzut un bou acolo și l-au găsit în Marea Neagră„, a declarat un localnic pentru jurnalmm.ro.  

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.