Mituri despre hranirea cu lapte praf pentru bebelusi

Autor: B.M.
Actualizat: 15 iul 2020, 10:58

Din lipsa unor informatii suficient de multe si de bine documentate sau de teama unor posibile urmari in urma consumului sau, laptele praf pentru bebelusi a ajuns sa fie mereu in centrul unor controverse in privinta calitatilor lor si eficientei.

Este adevarat ca nu se compara cu laptele matern, dar formulele moderne sunt foarte apropiate de ceea ce contine laptele de la mamica. De-a lungul timpului au circulat foarte multe mituri despre lapte praf pentru bebelusi, mituri care s-au dovedit a fi false de cele mai multe ori.

Iata doar cateva dintre cele mai „populare” si cateva explicatii care va vor face sa intelegeti de ce nu sunt adevarate.

1. Nu gasim in lapte praf nutrientii de care are nevoie copilul. Nu este adevarat, in formulele moderne de lapte praf avem foarte multi nutrienti, avem vitamine si minerale, prebiotice, probiotice, acizi grasi esentiali, tot ce are nevoie bebe ca sa se dezvolte. Orice produs din aceasta categorie are si o descriere a elementelor continute, puteti sa va documentati si sa intrebati medicul despre fiecare dintre ele pentru a va asigura ca micutul primeste cele mai bune formule.2.Daca alaptezi nu poti sa ii dai bebelusului si lapte praf, in paralel. Nu e nicio problema sa combinam laptele matern cu laptele praf, mai ales in primele luni de viata. Incluzand si laptele praf in alimentatia copilului mamica va putea alapta mai mult timp si ii va asigura lui bebe absolut tot ce are nevoie, in laptele praf pot fi unele elemente pe care laptele matern s-ar putea sa nu le aiba deloc sau in cantitatile recomandate.

2. Cand primeste laptele praf copilul se obisnuieste cu biberonul si nu va mai bea laptic de la sanul mamei. Nu e nicio legatura intre cele doua, apar probleme doar din cauza tetinei, care e din diverse materiale si poate avea forme mai ciudate. Daca tot bea din biberon copilul se obisnuieste cu forma sa si accepta mai greu sanul, dar accepta, nu se pune problema sa refuze total sa mai bea laptic de la san.

3. Daca tot hranim copilul cu lapte praf, lactatia va inceta sa mai existe. Chiar daca nu ii dam mereu copilului san, lactatia se va adapta in functie de nevoile sale, se poate folosi si laptele praf fara probleme, stimularea producerii laptelui fiind foarte simpla, se tine copilul la san pentru a semnaliza organismul ca e nevoie de laptic pentru cel mic.

4. Copilul care bea lapte praf nu e la fel de sanatos precum cel care a consumat doar lapte de la san. Iarasi nu exita nicio legatura, daca in laptele dat copilului avem prebiotice, nutrienti, acizi grasi sanatatea sa va fi la fel de buna ca a unui pici care primeste lapte de la san non-stop.

 

 

Taguri: