Model de cerere pentru tichetele educaționale acordate elevilor în anul 2023 - 2024. Lista actelor necesare

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 17 oct 2023, 13:11

Model de cerere pentru tichetele educaționale acordate elevilor în anul 2023 - 2024

Sursa: Pexels.com

Părinții pot depune cererile pentru tichetele educaționale acordate elevilor pentru anul 2023-2024 până la data de 26 octombrie 2023.

Elevii și preșcolarii ce provin din familii cu venituri scăzute vor putea depune cereri pentru a primi tichete educaționale în valoare de 500 de lei, sumă acordată pe întreaga perioadă școlară a copilului.

Citește și: Acești elevi vor primi tichete sociale timp de patru ani! Care este suma de care vor beneficia aceștia

Model de cerere pentru tichetele educaționale acordate elevilor în anul 2023- 2024

Proiectul de ordonanță și urgență ce a fost adoptat de către Guvern dorește ca suma de 500 de lei să fie primită de toți elevii și preșcolarii din România, ce provin din familii cu venituri mici. Potrivit proiectului, banii vor fi folosiți pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței.

Suma de 500 de lei pe care elevii și preșcolarii o vor primi va fi acordată în format electronic, prin intermediul unui card, iar această sumă le va fi acordată școlarilor timp de patru ani.

Cererile pentru oferirea acestor tichete educaționale pot fi depuse de către părinți până pe 26 octombrie, alături de alte documente care să arate că elevii sunt eligibili pentru a primi acest ajutor. Documentele pe care părinții elevilor ce fac parte din familii cu venituri mici trebuie să prezinte la unitățile de învățământ și:

 

  • Adeverința cu salariul net pe luna iulie 2023, pentru părinte/tutore care este angajat -original sau copie
  • Adeverința ajutor social, de la primărie, pentru părinte/tutore care are ajutor social -original sau copie
  • Decizie indemnizație creștere copil și cupoane de indemnizație pentru părinte/tutore care primește indemnizație – copie
  • Decizie pensionare și cupoane pensie, pentru părinte/tutore pensionar – copie
  • Decizie șomaj și cupoane șomaj, pentru părinte/tutore șomer- copie
  • Pensie alimentară – copie extras cont bancar
  • Alte documente din care să reiasă venitul net.

 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Acest proiect de lege vizează aproximativ 410.000 de copii din medii defavorizate, de nivel preșcolar, primar și gimnazial, ce vor primi sprijin din partea statului la începutul fiecărui an școlar.

Bugetul alocat pentru ajutorul elevilor ce provin din familii cu venituri mici este 120 de milioane de euro, din fonduri europene, bani alocați din Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.

Citește și: Câți bani oferă statul românilor, sub formă de vouchere sociale, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Banii vor fi virați în luna decembrie

Ce elevi pot să primească tichete educaționale?

Proiectul de ordonanță de urgență vizează peste 400.000 de elevi și preșcolari ce au început anul școlar 2023-2024 fără acest ajutor pentru rechizite și articole vestimentare, iar pentru a primi tichete educaționale, elevii și preșcolarii trebuie să se încadreze în una din următoarele categorii:

a) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr.

248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare;

b) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat primar înscrişi în învăţământul de stat primar care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară;

c) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat gimnazial înscrişi în învăţământul de stat gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.