Model de contract închiriere a unui apartament. Cum trebuie să arate și ce e musai să conțină

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 27 iul 2022, 20:05
Cum arată un contract de închiriere a unui apartament
Sursa: unsplash.com

Contractul de închiriere a unui apartament trebuie să conțină, obligatoriu, anumite drepturi și responsabilități, de ambele părți. În caz contrar, riscați să întâmpinați probleme.

Vreți să vă mutați cu chirie, dar nu știți exact ce presupune un contract de închiriere a unui apartament? Noi vă sfătuim să vă documentați foarte bine înainte de a face acest pas și să verificați cu atenție contractul pe care îl veți semna.

Cum arată un contract de închiriere a unui apartament

Dacă v-ați hotărât să vă mutați cu chirie, nu faceți greșeala de a accepta o ofertă care nu presupune și semnarea unui contract.

Înainte de a-l semna, analizați-l cu atenție, ca să fiți siguri că acesta conține toate responsabilitățile proprietarului și drepturile pe care le veți avea dumneavoastră, ca și chiriaș.

Sunt multe persoane care au avut probleme cu proprietarii, atunci când s-au mutat cu chirie, tocmai pentru că fie nu au avut un contract de închiriere, fie nu au verificat ce scrie în el.

Se poate întâmpla ca proprietarii să apară neanunțați și astfel să intervină tot felul de conflicte între cele două părți.

O altă variantă neplăcută care poate să apară este aceea că proprietarul vă poate cere să eliberați apartamentul oricând, pentru că are nevoie de el. În lipsa unui contract, nu veți avea ce să faceți, decât să vă conformați.

De asemenea, luați în calcul că și dumneavoastră veți avea anumite responsabilități pe care va trebui să le respectați, conform contractului.

Varianta ideală este să stabiliți dinainte anumite reguli, care să fie trecute în contractul de închiriere, în așa fel încât atât dumneavoastră, cât și proprietarul, să fiți mulțumiți.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ca să vă fie mai ușor, noi vă spunem ce trebuie să conțină un astfel de contract:

  • datele de identificare ale proprietarului și ale chiriașului
  • obiectul contractului, respectiv închirierea unui apartament
  • durata contractului
  • suma pe care o va plăti chiriașul, dar și modalitatea de plată a chiriei
  • obligațiile și drepturile proprietarului
  • obligațiile și drepturile chiriașului

Ce drepturi aveți, ca și chiriaș

Ca să nu aveți nicio nelămurire, trebuie să știți ce înseamnă, concret, drepturile și responsabilitățile chiriașului. Astfel, în primul rând asigurați-vă că proprietarul nu are cum să vină în casă, fără să vă anunțe, în prealabil.

Bineînțeles că nu poate nici să umble prin lucrurile dumneavoastră personale.

Fiți însă atenți, că nu aveți cum să-i interziceți să vină în casă. Este dreptul lui, pentru a se asigura că totul este în regulă.

Trebuie doar să vă anunțe înainte să vină și să fiți acasă, atunci când ajunge proprietarul.

Dacă se sparge o țeavă, sunt defecțiuni cu gazele sau aveți orice altă problemă, de care nu sunteți vinovat, proprietarul este obligat să plătească reparațiile.

De asemenea, în cazul în care proprietarul vrea să eliberați apartamentul înainte de data trecută în contractul de închiriere, este obligat să vă anunțe cu cel puțin 30 de zile înainte.

În contractul de închiriere, pot fi trecute și alte puncte, în funcție de ceea ce vă pune la dispoziție proprietarul. De exemplu, puteți să aveți și loc de parcare. În acest caz, trebuie să apară în contract amplasamentul acestuia, ca să nu aveți probleme cu vecinii.

Țineți cont și de faptul că proprietarul o să vă ceară o garanție, atunci când veți închiria un apartament. În mod normal, această garanție este echivalentă cu chiria pe o lună.

Suma o să vă fie returnată atunci când părăsiți apartamentul, doar în cazul în care nu ați provocat niciun fel de daune.