Orice persoană care efectuează anumite operațiuni legale în numele altcuiva are nevoie neapărat de o împuternicire. Este și cazul firmelor, care atunci când deleagă o terță persoană pentru a ridica documente sau pentru a face unele operațiuni bancare trebuie să-i acorde o procură notarială, pentru ca totul să se desfășoare legal.
Cum arată o împuternicire pentru firmă
Administratorul unei societăți comerciale poate împuternici o persoană fizică, pentru ca aceasta să îndeplinească anumite operațiuni în numele firmei respective.
Iată ce trebuie să conțină procura de împuternicire pentru o firmă:
- datele de identificare ale firmei, care, în termeni legali, se numește mandant
- datele de identificare ale persoanei care va fi împuternicită (aceasta se numește, în acte, mandatar)
- scopul pentru care se face împuternicirea
- data la care se face împuternicirea
- semnătura administratorului societății comerciale
- ștampila societății comerciale în cauză
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Bineînțeles că există mai multe motive pentru care o societate comercială este nevoită să facă o astfel de împuternicire.
Printre cele mai utlizate se numără procurile pentru contabili, pentru ca aceștia să poată depune în numele firmei toate declarațiile fiscale la ANAF.De asemenea, sunt foarte căutate împuternicirile pentru ca o terță persoană să poate cumpăra sau vinde autoturisme pentru o societate comercială.
Tipuri de împuterniciri pentru firmă
Împuternicirile pot fi legate de administrarea unor venituri sau a unor bunuri pe care le deține o societate comericală.
De exemplu, se pot încasa bani din chirii, se pot administra anumite locuințe sau chiar se pot încheia contractele de muncă ale unor persoane, cu ajutorul unei împuterniciri.De asemenea, mandatarul poate să facă anumite contracte cu alte firme care prestează servicii. Există și împuterniciri de dispoziție, prin care o terță persoană poate realiza operațiuni bancare. Astfel, mandatarul poate scoate bani din contul societății comerciale, poate să vândă anumite proprietăți sau bunuri ale firmei sau să facă acte de lichidare a societății respective.
Un alt tip de procură este cea de conservare. Cu ajutorul acesteia, se poate face o verificare a evidenței contabile, se pot depune bilanțuri ale firmei respective, se pot semna procese verbale sau declarații fiscale sau se pot plăti toate taxele și impozitele pentru firma respectivă.
Tot cu această împuternicire, o persoană poate reprezenta o societate comercială la Oficiul Registrului Comerțului, atunci când vine vorba despre operațiuni juridice.
Statutul unei firme poate suferi modificări de-a lungul timpului, iar cu o procură notarială se pot înregistra aceste schimbări și se pot semna acte adiționale, care să ateste, de exemplu, modificarea punctului de lucru.