Model de plângere la Poliție pentru tulburarea liniștii publice

Autor: Denisa Avram
Actualizat: 23 iul 2022, 12:20
Ce amenzi se aplica pentru derajarea linistii publice

În cazul în care ai probleme cu vecinii gălăgioși ia-tă cum poți depune o plângere pentru tulburarea liniștii publice.

Dacă vecinii galagiosi îți dau bătăi de cap, ia-tă ce trebuie să faci pentru a putea să te odihnești. Potrivit legii, poți depune o plângere la poliție pentru derajarea liniștii publice. Iată ce amenzi riscă scandalagii.

Cum se depune plângere pentru deranjarea liniștii publice

Dacă se face apel la 112, iar echipajul care ajunge la fața locului constată că cele reclamate se confirmă, amenda este usturătoare.

Potrivit Legii 61/1991:  „se sancționează cu amendă  de la 500 lei la 1.500 lei tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”.

În afara orelor 22.00-8.00 și 13.00-14.00, gălăgioșii pot face ce vor, fără restricții, potrivit legii. Amenzile se pot aplica și în afara intervalelor orare menționate dacă se constată că nivelul de zgomot este ridicat.

     Varianta depunerii unei plângeri

    Dacă nu sună la 112, persoanele a căror liniște este tulburată de vecinii petrecăreți pot merge la poliție pentru a depune o plângere.

În urma depunerii acesteia, oamenii legii se deplasează la fața locului, discută și cu ceilalți locatari și așa află dacă un vecin respectă ori nu normele de conviețuire socială. În baza declarațiilor, oamenii legii aplică sancțiuni vecinilor care țin să știe jumătate din oraș că la ei acasă este petrecere.
    Oamenii legii spun că nu pot face altceva decât să aplice sancțiuni, ei neputând întocmi dosare penale în astfel de situații.
Polițiștii le recomandă cetățenilor să sune la 112 ori de câte ori este nevoie, asigurându-i că de fiecare dată un echipaj se va deplasa la fața locului pentru a clarifica situația și pentru a lua măsurile care se impun.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Care sunt amenzile pentru tulburarea liniștii publice

Faptele pentru care se poate primi o amenda pentru deranjarea linistii publice sunt diverse. Iata ce include Legea nr. 61/1991. Pot primi amenda daca incalci:

LEGE nr.61 din 27 septembrie 1991
pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice
Art. 1.- Pentru asigurarea climatului de ordine şi linişte publică necesar desfăşurării normale a activităţii economice şi social-culturale şi promovarea unor relaţii civilizate în viaţa cotidiană, cetăţenii sunt obligaţi să aibă un comportament civic, moral şi responsabil,

în spiritul legilor ţării şi al normelor de convieţuire socială.
Art. 2.- Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:
pct 1-27 omis

28) tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
29) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice situate în imobile cu destinaţia de locuinţe sau în imediata vecinătate a acestora;
Art. 3.- Contravenţiile prevăzute la art. 2 se sancţionează după cum urmează:
a) cu amendă de la 80.000 lei la 400.000 lei, cele prevăzute la pct. 3), 4), 13), 16), 19), 20), 24), 25), 33), 36) şi 37);
b) cu amendă de la 150.000 lei la 800.000 lei sau cu închisoare contravenţională de la 15 zile la 3 luni, cele prevăzute la pct. 1), 14), 18), 23), 26), 28), 30) şi 34);
c) cu amendă de la 400.000 lei la 2.000.000 lei sau cu închisoare contravenţională de la o lună la 6 luni, cele prevăzute la pct. 2), 5), 6), 7), 8), 9), 10), 11), 12), 15), 17), 21), 22), 27), 29), 31) şi 35);
d) cu amendă de la 1.500.000 lei la 3.000.000 lei sau cu închisoare contravenţională de la 3 luni la 6 luni, fapta prevăzută la pct. 32).

Citeste si: ULTIMA ORĂ! Florin Cîţu a spus CÂND vom scapa de restricții definitiv! Iata DATA la care va fi facut primul pas spre normalitate in România!
Art. 7.- Contravenţiile se constată de către primar, împuterniciţii acestuia, de către ofiţerii sau subofiţerii de poliţie ori de către ofiţerii, maiştrii militari, subofiţerii sau militarii din jandarmerie, angajaţi pe bază de contract. În cazul contravenţiilor pentru care legea prevede sancţiunea amenzii, agentul constatator, o dată cu constatarea aplică şi sancţiunea.
Art. 11.- În cazul proceselor-verbale de constatare a contravenţiilor, întocmite de organele primăriilor şi ale jandarmeriei, faţă de care se apreciază că sancţiunea amenzii este neîndestulătoare, procesul-verbal de constatare se trimite de îndată celui mai apropiat organ de poliţie pentru ca acesta, dacă este cazul, să îl reţină pe făptuitor şi să îl înainteze instanţei de judecată.

Citeste si: Poți primi 5.000 de lei AMENDĂ dacă nu respecți aceste măsuri. Iată ce nu ai voie să faci