Model formular de intrare în România. Cum arată și ce informații trebuie să conțină

Autor: Diana Tilă

Începând cu 20 decembrie, toate persoanele care intră în România completează Formularul de Localizare a Pasagerilor. Cum arată și ce informații trebuie să conțină?

Guvernul a aprobat Formularul de Localizare a Pasagerilor (PLF). Acesta se va aplica începând cu data de 20 decembrie. Documentul va trebui completat de toți cetățenii care intră în țară.  

Citeste si: Noul document necesar la intrarea în România, începând din 20 decembrie. Cum poate fi obţinut formularul digital PLF

Model formular de intrare în România

Formularul de Localizare a Pasagerilor este utilizat deja în mai multe state din Europa şi va duce la eficientizarea anchetelor epidemiologice, potrivit premierului Nicolae Ciucă.

„Din 20 decembrie, persoanele care vin în România trebuie să completeze formularul digital de intrare în ţară. Documentul este utilizat deja la nivelul a 18 state ale Uniunii Europene. Noua tulpină şi situaţia epidemiologică din ţară impun măsuri de protecţie cât mai eficiente în România, mai ales că se apropie sărbătorile.

Formularul este necesar pentru protejarea sănătăţii noastre şi a celor apropiaţi. Prin intermediul Formularului pentru Localizarea Pasagerilor, vor fi eficientizate anchetele epidemiologice, astfel că echipele DSP vor putea lua legătura mai uşor cu persoanele care au intrat în contact în timpul călătoriei cu un cetăţean infectat. Formularul este dezvoltat de STS şi trebuie completat de toate persoanele care intră în România şi călătoresc cu avionul, trenul, mijloace de transport pentru persoane pe cale rutieră sau navală.
Formularul poate fi completat electronic, accesând site-ul plf.gov.ro, urmând a fi completat şi prezentat la intrarea în ţară persoanelor autorizate de la punctele de trecere a frontierei. Datele completate vor fi accesate doar de angajaţii autorizaţi ai DSP şi vor fi folosite strict în scopul desfăşurării anchetelor epidemiologice“
, a explicat Nicolae Ciucă.  

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: PLF, noul document necesar la intrarea în România! Cum poate fi obținut

În principiu, „autorităţile vor putea solicita şi alte tipuri de înformaţii cu privire la călătorie, dar acestea vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii, ministrului de Interne şi directorului STS. Informaţiile menţionate anterior pe care persoanele le furnizează în formular sunt folosite de autorităţile şi instituţiile de sănătate publică din România pentru a identifica rapid persoanele care au intrat în contact cu o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2, cu scopul de a proteja sănătatea acestora, precum

şi de a preveni răspândirea ulterioară a COVID-19”, se arată în documentul guvernamental. 

Trebuie menţionat că formularul trebuie obligatoriu completat. Necompletarea formularului se sancţionează conform legislaţiei în vigoare. Cei care nu se conformează pot primi o amendă de 5.000 de lei.

„Pentru persoanele române care se prezintă în punctele de trecere fără să deţină un formular, acestora le revine obligaţia de a completa formularul în frontieră sau în maximum 24 de ore de la intrarea în ţară.

(...) Nerespectarea obligaţiei de completare a formularului digital se sancţionează cu amendă de 5.000 de lei”, se mai arată în documentul guvernamental.      

Paşii necesari pentru completarea formularului digital  

  1. Autentificare pe bază de e-mail pe platforma plf.gov.ro. Veţi fi informat că s-a trimis un link.
  2. Verificaţi e-mailul, accesaţi şink-ul primit şi veţi fi redirecţionat în aplicaţia de completare a forumularului.  

Citeste si: Amenzi pentru cei care nu completează Formularul de Localizare a Pasagerilor. Cine trebuie să îl completeze și de unde poate fi descărcat PLF-ul

Cum completaţi formularul?  

  • Accesaţi butonul verde „formular nou”, din partea dreaptă- sus a ecranului. Apoi selecţaţi opţiunea CNP, dacă deţineţi o carte de identitate din România sau opţiunea paşaport/ act de identitate dacă prezentaţi alt document la trecerea frontierei. 
  • Ulterior completaţi câmpurile obligatorii ale formularului cu numele şi prenumele, ţara din care aţi plecat, data plecării şi punctul de trecere al frontierei.
  • În continuare este necesar să introduceţi adresa de destinaţie.
  • Apoi este necesară completarea numărului de telefon.
  • În continuare selectaţi modul de călătorie (autoturism, tren, autocar, avion sau vapor) şi introduceţi toate datele necesare în funcţie de tipul de transport (pe care le găsiţi pe biletul de călătorie).
  • Ulterior indicaţi o persoană de contact în caz de urgenţă.
  • La pasul următor adăugaţi ţările vizitate anterior, inclusiv cele tranzitate pe timpul călătoriei.
  • Ulterior, dacă este cazul, adăugaţi datele minorilor care vă însoţesc.
  • În ultima etapă bifaţi că sunteţi de acord cu prelucrarea datelor personale de către autorităţile competente şi că aţi luat la cunoştinţă prevederile legislaţiei în vigoare.
  • La final apăsaţi butonul verde „salvează”, iar aplicaţia va genera formularul digital de intrare în România.  

Din meniul listă formulare puteţi vizualiza toate formularele pe care le-aţi completat pentru intrarea în ţara noastră în ultimele 15 zile.   

Formularul se completează individual cu maxim 24 de ore înainte de a intra în România şi nu trebuie tipărit.