"Modelul suedez" continuă să uimească lumea! Alexandru Rafila a explicat cum și de ce au funcțonat aceste măsuri în Suedia

Author: Diana Tilă
Actualizat: 02 feb 2021, 00:00
"Modelul suedez" continuă să uimească lumea

Suedia este singura țară care nu a impus carantină, restricții sau purtarea obligatorie de mască și are cele mai scăzute rate de infectare. La începutul pandemiei, ”modelul suedez” era criticat de majoritatea statelor europene.

La începutul pandemiei, Suedia a hotărât că nu va închide școlile, restaurantele sau barurile. Cel mai șocant a fost că nu a emis nicio recomandare sau obligație de a folosi măști de protecție. Autoritățile suedeze au decis să nu pună în aplicare măsura izolării, bazându-se pe o strategie numită „imunitate colectivă”.

Succesul "modelului suedez"

Suedia are situația sub control, în timp ce România și alte state europene se confruntă cu o creștere imensă a infectărilor cu COVID-19.

Rata mortalității în Suedia era foarte mare în primăvară, cele mai multe victime fiind înregistrate în căminele de bătrâni. Acolo s-au luat cel mai multe măsuri pentru protejarea celor vulenarbili. Pentru restul populației au fost doar recomandări, inclusiv purtatul măștii care nu a fost niciodată o obligație.

Citeste si: Restrictii noi anuntate de Ludovic Orban! Ce masuri se mai iau pentru limitarea raspandirii coronavirusului

  La sfârşitul lunii septembrie, rata de infectare din Suedia era de 10 ori mai mică decât în Spania și de 6 ori comparativ cu Franța, unde s-au impus cele măsuri foarte dure anti-COVID.

Succesul ”modelului suedez” se datorează în mare parte cetățenilor, care au respectat recomandările fără să fie obligați de autorități.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Alexandru Rafila a explicat cum și de ce au functionat măsurile în Suedia

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a vorbit despre ”modelul suedez” și a explicat cum și de ce au funcționat aceste măsuri în Suedia.

„Dacă, inițial, în Suedia au fost multe cazuri, multe persoane vârstnice care au decedat, ulterior, lucrurile s-au liniștit. Să nu înțelegem greșit. Suedezii respectă regulile, problema este că ele nu sunt impuse, ele sunt asumate de către populație și le respectă”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a explicat cum și de ce au functionat măsurile în Suedia

Citeste si: Numarul de imbolnaviri creste dramatic in Romania! Inca un judet a intrat in scenariul rosu

Oficialul a subliniat că succesul acestui model arată că suedezii au încredere în autorități.

„Asta, de fapt, arată că, dacă populația are încredere în autorități și colaborează cu autoritățile, rezultatele sunt bune. Cred că asta ar trebui să reținem noi din modelul suedez”, a mai spus acesta.