Moderna a anunțat că pregătește o doză de rapel pentru noua tulpină Omicron. Când va fi disponibilă doza booster în România

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 06 dec 2021, 00:37

Moderna a anunțat că pregătește o doză de rapel special pentru noua tulpină Omicron

Sursa: PixaBay

Compania farmaceutică Moderna a anunțat că pregătește o doză rapel special pentru a oferi protecție în fața noii tulpini Omicron. Când va fi disponibilă doza booster în România?

Moderna pregătește o doză booster pentru a oferi protecție în fața tulpinii Omicron, noua variantă a coronavirus, care s-a dezvoltat în Africa de Sud. Cererea pentru autorizarea acestei doze de vaccin ar urma să fie depusă în luna martie.

Moderna a anunțat că pregătește o doză de rapel pentru noua tulpină Omicron. Când va fi disponibilă doza booster în România

Președintele Moderna, Stephen Hoge, a declarat miercuri, 1 decembrie, că un rapel pentru tulpina Omicron va fi disponibil, cel mai probabil, în primăvara anului viitor.

Experții companiei farmaceutice au anunțat încă din 26 noiembrie că vor dezvolta o doză rapel special pentru noua variantă a coronavirus.

Totodată, președintele Moderna consideră că doza rapel poartă gene ce vizează cu precădere mutațiile noii variante Omicron, iar aceasta ar fi cea mai rapidă variantă pentru a aborda orice posibilitate de a reduce eficacitatea vaccinului.

Potrivit recomandărilor Agenției pentru Alimente și Medicamente din SUA, care a cerut teste clinice de studiu interimar, președintele Moderna susține că întreg procesul ar putea dura câteva luni.

”Rapelurile adaptate pentru Omicron, în mod realist, nu sunt gata înainte de luna martie, posibil chiar în al doilea trimestru”, cu excepția cazului în care FDA își schimbă recomandările în funcție de datele necesare pentru autorizare, a mai spus Hoge.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Stephen Hoge a mai adăugat că FDA face teste pentru a vedea măsura în care varianta Omicron amenință protecția oferită de vaccin. Agenția ar urma să ofere un calendar clar, asemanător modului în care aprobă vaccinul pentru gripă.

Citeste si: Anunțul lui Alexandru Rafila după primele suspiciuni de Omicron în România. Trei jucători de rugby au fost confirmați cu COVID-19 la întoarcerea din Africa de Sud

Primele suspiciuni de Omicron în România

Primele suspiciuni de infectare cu varianta Omicron au apărut în România, după ce jucătorii de la CMS Știința Baia Mare au fost repatriați din Africa de Sud, iar trei dintre jucătorii de rugby au fost confirmați pozitiv cu Covid-19. Cercetările continuă pentru a se stabili dacă cei trei sportivi sunt infectați cu noua tulpină a coronavirus, Omicron.

Cei trei jucători se află în izolare, iar unul dintre ei este spitalizat și primește medicamentație, deși este asimptomatic.

Citeste si: După apariția tulpinii Omicron, vaccinarea ar urma să devină obligatorie?! Marcel Ciolacu a dat cărțile pe față despre imunizarea obligatorie în România

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.