Modificări acte de identitate. Ce se întâmplă cu valabilitatea buletinelor de identitate și ce alte schimbări sunt anunțate de autorități

Autor: Amalia Georgescu
Valabilitatea cărților de identitate va fi prelungită 
Sursa: captura facebook

Un nou proiect de lege propune mai multe schimbări în ceea ce privește eliberare actelor de identitate. Cât timp vor fi valabile buletinele, dar și ce date se vor regăsi pe cărțile electronice de identitate?

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere un proiect de lege care prevede mai multe schimbări care țin de cărțile de identitate, indiferent dacă sunt simple sau electronice. Care sunt principalele modificări anunțate de autorități?

Ce valabilitate vor avea buletinele electronice? 

România își dorește să facă tranziția către cărțile de identitate electronice, iar în momentul în care se va întâmpla acest lucru, valabilitatea buletinelor se va schimba.

Astfel, în funcție de vârsta posesorului cărții de identitate, valabilitatea va fi mai mare sau mai mică, după cum urmează: 

  • valabilitate de doi ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între zero și doi ani;
  • valabilitate de patru ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între doi și 14 ani;
  • valabilitate de cinci ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;
  • valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
  • valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

De menționat că a fost prelungită valabilitatea buletinelor electronice pentru pentru persoanele sub 18 ani, în timp ce în rândul adulților, valabilitatea va rămâne neschimbată.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Când se vor emite cărțile electronice de identitate în București. Anunțul făcut de Ministerul Afacerilor Interne

Unde se vor elibera cărțile de identitate? 

În prezent, actele de identitate se eliberează de către serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul de domiciliu sau reședință a persoanei fizice, pe baza cererii acesteia sau a reprezentantului său legal.

Această regulă se va păstra în continuare, însă va exista și posibilitatea ca românii să poată solicita eliberarea buletinului la orice serviciu public comunitar de evidență a persoanelor. Astfel, în cazul în care nu pot cere eliberarea cărții de identitate în localitatea de domiciliu, românii pot face oriunde în țară acest lucru. 

Ce date se vor regăsi pe cărțile electronice de identitate? 

Cărțile de identitate electronice vor conține mai multe informații despre titular, iar pe lângă datele stabilite prin OUG 97/2005, pe buletine vor fi afișate și date legale de locul nașterii posesorului, aceasta fiind

modificarea adusă prin proiectul de lege pus în dezbatere la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Actele de identitate electronice vor prezenta următoarele informații, pe lângă locul nașterii titularului: 

  • datele din formatul tipărit- numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia, CNP-ul etc.;
  • prenumele părinților titularului;
  • un certificat pentru semnătură electronică și, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea sunt definite în legislația din domeniu;
  • datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

O altă modificare face referire și la eliberarea vizelor de flotant. Cei care vor avea cărți de identitate electronice vor putea solicita viza de flotant doar în format electronic, însă și cei care care au buletine tipărite pot depune cererea în online. 

Pentru ca toate aceste modificări să intre în vigoare este nevoie ca proiectul de lege pus în dezbatere de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) să fie aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial. 

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a precizat că, la nivelul Municipiului București, după jumătatea anului 2023 ar putea fi emise cărțile electronice de identitate, iar în restul țării, acest lucru ar trebui să se facă până la data de 31 decembrie 2023.

Citește și: Cărțile de identitate electronice ajung la din ce în ce mai mulți români. Cine sunt următorii beneficiari care vor intra în posesia lor

 

 

Taguri:

Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.