Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere un proiect de lege care prevede mai multe schimbări care țin de cărțile de identitate, indiferent dacă sunt simple sau electronice. Care sunt principalele modificări anunțate de autorități?
Ce valabilitate vor avea buletinele electronice?
România își dorește să facă tranziția către cărțile de identitate electronice, iar în momentul în care se va întâmpla acest lucru, valabilitatea buletinelor se va schimba.
- valabilitate de doi ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între zero și doi ani;
- valabilitate de patru ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între doi și 14 ani;
- valabilitate de cinci ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;
- valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
- valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.
De menționat că a fost prelungită valabilitatea buletinelor electronice pentru pentru persoanele sub 18 ani, în timp ce în rândul adulților, valabilitatea va rămâne neschimbată.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Unde se vor elibera cărțile de identitate?
În prezent, actele de identitate se eliberează de către serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul de domiciliu sau reședință a persoanei fizice, pe baza cererii acesteia sau a reprezentantului său legal.
Această regulă se va păstra în continuare, însă va exista și posibilitatea ca românii să poată solicita eliberarea buletinului la orice serviciu public comunitar de evidență a persoanelor. Astfel, în cazul în care nu pot cere eliberarea cărții de identitate în localitatea de domiciliu, românii pot face oriunde în țară acest lucru.Ce date se vor regăsi pe cărțile electronice de identitate?
Cărțile de identitate electronice vor conține mai multe informații despre titular, iar pe lângă datele stabilite prin OUG 97/2005, pe buletine vor fi afișate și date legale de locul nașterii posesorului, aceasta fiind
Actele de identitate electronice vor prezenta următoarele informații, pe lângă locul nașterii titularului:
- datele din formatul tipărit- numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia, CNP-ul etc.;
- prenumele părinților titularului;
- un certificat pentru semnătură electronică și, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea sunt definite în legislația din domeniu;
- datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.
O altă modificare face referire și la eliberarea vizelor de flotant. Cei care vor avea cărți de identitate electronice vor putea solicita viza de flotant doar în format electronic, însă și cei care care au buletine tipărite pot depune cererea în online.
Pentru ca toate aceste modificări să intre în vigoare este nevoie ca proiectul de lege pus în dezbatere de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) să fie aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a precizat că, la nivelul Municipiului București, după jumătatea anului 2023 ar putea fi emise cărțile electronice de identitate, iar în restul țării, acest lucru ar trebui să se facă până la data de 31 decembrie 2023.