Modificări aduse Codului Rutier: Permisul de conducere nu va mai putea fi obținut după săvârșirea anumitor tipuri de infracțiuni

Author: Cristina Mocanu

Senatul României a votat un proiect de lege prin care se înăspresc foarte tare regulile pentru redobândirea permisului de conducere.

Sursa: https://www.facebook.com/www.politiaromana.ro

Senatul României a votat un proiect de lege prin care se înăspresc foarte tare regulile pentru redobândirea permisului de conducere.

Potrivit unor modificări aduse Codului Rutier, se înăspresc regulile pentru redobândirea permisului de conducere.

Permisul de conducere va fi obținut mai greu

Persoanele condamnate definitiv pentru uciderea unei persoane, în condițiile în care acest lucru s-a întâmplat din cauza nerespectării legislației rutiere, nu vor putea susține examen pentru obținerea permisului de conducere timp de cinci ani de la executarea pedepsei cu închisoarea sau de la momentul expirării termenului de supraveghere stabilit.

Măsura se regăsește într-un proiect de lege care a primit luni,20 martie, votul senatorilor.

Citește și: Se schimbă legea Codului Rutier în UE: Persoanele cu vârsta de peste 70 de ani vor trebui să demonstreze în mod regulat că sunt apte pentru a urca la volan. Crește valabilitatea permisului auto

Noua lege se va aplica și persoanelor care au suferit o condamnare pentru comiterea infracțiunii de conducere a unui autoturism fără a avea permis de conducere.

Senatorul PSD, Robert Cazanciuc, a declarat că: "Pentru persoanele acuzate de ucidere din culpă, pe fondul consumului de alcool sau de droguri, perioada de redobândire a permisului de conducere a crescut la cinci ani.”

Reglementarea se va aplica și persoanelor care au suferit o condamnare pentru comiterea infracțiunii de conducere a unui autoturism fără a avea permis de conducere.

”Am propus și colegii au fost de acord, astăzi, în Senat, votând cu 105 voturi „pentru” din 106, un amendament la un proiect legislativ de modificare a Codului Rutier, prin care persoanele condamnate pentru ucidere din culpă, comisă sub influența alcoolului sau drogurilor ori fără permis auto, să aibă interdicția de a obține din nou dreptul de a conduce timp de cinci ani după executarea pedepsei. Acesta este termenul maxim prevăzut de Codul penal pentru măsuri complementare”.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Proiectul legislativ care va ajunge la Camera Deputaților, pentru dezbatere și votul decisiv din Parlament, vizează aprobarea OUG 11/2023, așa cum se întâmplă în cazul tuturor ordonanțelor, prin care, la începutul anului, s-a stabilit modificarea Codului rutier.

Citește și: Înmatriculări 2023: Ce trebuie să știți dacă doriți să înmatriculați un autoturism?

Ce prevede mai exact noua lege?

În Codul rutier va fi prevăzut faptul că  “persoana care nu deține permis de conducere și a fost  condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune care a avut ca rezultat  uciderea unei persoane, săvârșită ca urmare a nerespectării regulilor de circulație, precum și persoana al cărei permis de conducere a fost anulat (...) 

nu au dreptul să se prezinte la examen pentru obținerea permisului de conducere, respectiv pentru obținerea unui nou permis de conducere, după caz, pe o perioadă de  cinci ani de la data executării pedepsei  în regim de privare de libertate sau de la data expirării termenului de supraveghere stabilit de instanță”.

De la începutul anului 2023, au fost aduse mai multe modificări Codului rutier, iar una dintre acestea stabilește că persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnării pentru o infracțiune care a fost dezincriminată, se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia își are domiciliul sau reședința pentru eliberarea unui nou permis de conducere, fără să fie nevoie să susțină examen.

De asemenea, în cazul în care anularea permisului de conducere nu a fost dispusă până la depunerea cererii de restituire de către titularul permisului de conducere, condamnat definitiv pentru o infracțiune care a fost dezincriminată, șeful serviciului rutier competent trebuie să stabilească restituirea lui.

Sursă: avocatnet.ro

 


Müjde Uzman, care joacă rolul Alev în producția „O dragoste”, apariție uluitoare în mediul online! Iată cum a fost surprinsă de curând celebra actriță!