Inițiatorii propunerii legislative doresc ca motocicliștii să aibă mai multe drepturi când vine vorba de circulație. Aceștia ar putea circula pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun, dacă propunerea va fi votată și va deveni lege.
Regulile de circulație din România ar putea fi schimbate. Motocicletele ar putea circula pe banda mijloacelor de transport în comun
La Senat a fost înregistrată o inițiativă legislativă care oferă motocicliștilor mai multe libertăți. Mai exact, aceștia vor avea libertatea să se deplaseze pe benzile special amenajate pentru mijloacele de transport în comun, acolo unde ele există și au fost construite doar pentru autobuze și troleibuze.
„Autovehiculele din categoriile A, A1 și A2 au dreptul să circule pe benzile destinate transportului public de persoane, acolo unde acestea există și sunt semnalizate ca atare, doar în sensul de deplasare al transportului public de persoane”, spune propunerea legislativă.
Citeste si: Codul rutier 2022: Noi reguli pentru cei care își împrumută mașinile! Cum riscați amenzi de 2.900 de lei!
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Scopul inițiativei legislative este acela de a le da motocicliștilor dreptul de a circula în condiții mult mai sigure, dar și pentru a fi redusă poluarea.
Conform OUG nr. 195/2002, motocicletele se împart în următoarele categorii:
- A1- motociclete cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg; tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW;
- A2- motociclete cu puterea maximă de 35 kW, cu un raport putere/greutate care nu depășește 0,2 kW/kg și care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale;
- A- motociclete cu sau fără ataș și tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW.
O altă propunere legislativă depusă tot la Senat cerea schimbarea codului rutier astfel încât și șoferii de Uber sau Bolt să poată circula pe benzile special amenajate pentru mijloacele de transport în comun. Până acum, această inițiativă nu a fost adoptată.
Citeste si: Cât costă asigurarea auto în 2022 și ce pățesc șoferii care nu o achită la timp
Pentru a putea fi puse în aplicare, propunerile legislative trebuie să fie votate în Parlament, apoi să fie promulgate de președintele României, după care să fie publicate în Monitorul Oficial.