Modificări Bacalaureat 2023: Ce schimbări se vor aplica din acest an la BAC 2023?

Author: Cristina Mocanu

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat noi modificări aduse Bacalaureatului în 2023.

Sursa: https://pixabay.com/

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat noi modificări aduse Bacalaureatului în 2023.

Prin noile legi ale Educației se propune ca examenul de Bacalaureat să se plieze pe fiecare profil, urmând să fie introdusă o probă complementară care vizează competențe de bază.

Modificări aduse Bacalaureatului 2023

Ligia Deca, Ministrul Educației, a anunțat noile modificări aduse legii educației, inclusiv pentru Bacalaureatul din acest an.

Potrivit proiectului de lege, noile modificări  prevăd două probe de competențe lingvistice pentru a crește potențialul de angajare: Limbă străină 1, Limbă străină 2. Cele două probe diferă, în funcție de intensitatea limbilor străine studiate în liceu sau gimnaziu. De asemenea, se va introduce Bacalaureatul tehnologic, ceea ce înseamnă că elevii cu performanțe deosebite vor putea promova 2 ani de studiu într-unul singur. 

Citește și: Fără examene noi în admiterea la liceu și creșteri salariale progresive pentru profesori! Ce modificări se cer în legea educației

Astfel că, aceasta a declarat că: "Examenul de Bacalaureat se pliază pe fiecare profil, deci vom avea Bacalaureatul tehnologic, pe care liceele tehnologice îl propun și îl așteaptă de multă vreme”.

De asemenea, ministrul a anunțat introducerea unei noi probe de competență: "Ce avem în plus față de formula de acum este o probă așa-zis complementară, de competențe de bază. Aceasta probă va fi de Matematică sau Științe ale naturii ori de Istorie, Logică, Filosofie, Psihologie. La această probă, notarea se va face pe sistem admis/respins".

„Primul pilon sub care subsumăm o serie întreagă de reforme este creșterea în educație și reducere a analfabetismului funcțional.”

„Examenul de Bacalaureat se pliază pe fiecare profil. Vom avea Bacul tehnologic pe care liceele tehnologice îl propun şi îl așteaptă de multă vreme.

Rămânem cu două probe de competențe lingvistice, limbă străină I, limbă străină II, tocmai pentru a crește potențialul de angajare şi adecvare a absolvenților pentru societatea viitorului, cele două probe la nivelul de competență diferită, în funcție de câtă

limbă străină s-a studiat pe parcursul orelor de liceu sau de gimnaziu”, a declarat Ligia Deca.

Citește și: Școala altfel 2023. Când începe programul în acest an și ce trebuie să știe elevii. Anunț important

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Ce alte modificări au fost aduse legii învățământului?

- Vom acorda o bursă lunară, egală cu salariul mediu brut, pentru profesorii care se înscriu la masterat. O dată la 5 ani, cadrele didactice trebuie să obțină 15 credite ECTS.

- Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la baza salariu mediu brut.

- Se acordă primă de două salarii de bază pentru profesorii care se pensionează. Generalizarea învățământului tehnologic dual pana în 2027.

Ligia Deca, Ministrul Educației, a anunțat noile modificări aduse legii educației, inclusiv pentru Bacalaureatul din acest an.
[Sursa: https://pixabay.com/]

- Bursa de merit crește de la 200 la 450 de lei pe luna, iar bursa de performanță crește de la 500 la 700 de lei lunar.

- Elevii cu performanțe înalte pot promova doi ani într-unul.

- Evaluarea națională rămâne în forma de până acum. Probele la matematică și limba română.

- Pentru admiterea la liceu se va da concurs pentru 60% din locuri, iar pentru restul se face repartizare computerizată. 10% dintre locuri sunt pentru copiii cu probleme și pentru cei de etnie romă.

- Examenul de Bacalaureat se pliază pe fiecare profil liceal, inclusiv tehnologic.

- Pentru profilul uman, apare o nouă probă, proba scrisă la matematică sau științe ale naturii, iar la real, istorie, filosofie sau psihologie", a declarat Ligia Deca, ministrul Educației.

Sursă: hotnews.ro