Modificări importante ale polițelor RCA în 2023: Ce trebuie să știi despre noile reguli

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 06 oct 2023, 04:30

Modificări importante ale polițelor RCA în 2023

Sursa: Unsplash

În ultima perioadă, polițele RCA au avut parte de câteva modificări importante, iar acestea sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știți despre noile reguli.

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto cunoscută și ca RCA a avut parte de o serie de modificări importate pentru români, iar asta e tot ce trebuie să știți despre noile implementări.

Citește și: Scumpiri în lanț în anul 2023. Pentru ce vor trebui să facă românii un efort financiar și mai mare

Modificări importante ale polițelor RCA în 2023

Una dintre cele mai importante modificări ce a fost implementată este cea prin care amiabila poate fi acum completată și sub format electronic. Atunci când se produce un accident între două autoturisme, formularul de constatare amiabilă a accidentului se completa înainte doar pe hârtie, însă după o implementare, acesta poate fi completat și sub format electronic.

Formularul de constatare amiabilă a accidentului se poate complete online prin intermediul aplicației dezvoltate de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, numită Amiabila.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

O modificare ce îi poate afecta pe anumiți șoferi este cea prin care polița RCA să nu mai poată fi valabilă doar pe teritoriul țării noastre, lucru pe care oamenii îl făceau pentru a reduce costurile asigurării mașinii. După modificările prevăzute, polițele RCA pot fi emise doar pe teritoriul mai multor țări, nu doar pe teritoriul României.

Citește și: Cât a ajuns să coste plinul la mașina electrică. Este sau nu încarcarea mai profitabilă pentru proprietari

Tarifele polițelor RCA sunt mai mari până în primăvară, acestea s-au majorat atât pentru persoanele fizice, cât și pentru firme. Tarifele de referință publicate sunt mărite, acestea sunt doar considerate indici cu ajutorul cărora asiguratorii ce fac polițe RCA își pot face propriile tarife.

Aceste polițe RCA pot creșe cu până la 40% față de cele de anul trecut.

Despăgubirea pe cale amiabilă atunci când se produce un accident va avea un mod de calcul exact. Acest calcul se realizează la cererea persoanei prejudiciate, a asigurătorului sau a unor autorități și trebuie făcut de medici experți evaluator, ținând cont de trei parametri:

  • leziunea traumatică inițială; 
  • complicațiile post-traumatice- complicațiile imediate și/ sau acute sau cronice care beneficiază de recuperare terapeutică;
  • consecințele post-traumatice permanente- complicațiile cu caracter permanent care nu se mai pot vindeca și care pot genera consecințe posttraumatice severe sau invaliditate.

Citește și: Cea mai mare firmă de rent a car închide anul 2022 cu 8 locații în cele mai mari orașe din România

Surse: avocatnet.ro, economedia.ro

 

Taguri:

În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.