Modificări importante în noua lege a pensiilor. Ce se întâmplă cu pensiile în anul 2024

Author: Diana Bostan

Modificări importante în ceea ce privește legea pensiilor

Sursa: Pexels.com

Zece modificări semnificative din noua lege a pensiilor. Informații esențiale pe care românii ar trebui să le cunoască.

Guvernanții au prezentat cele zece modificări semnificative care vor fi implementate odată cu aprobarea Legii pensiilor.

Care sunt cele zece modificări din noua lege a pensiilor

Iată principalele schimbări din Legea Pensiilor pe care românii ar trebui să le cunoască. Acestea includ modificări la punctul de pensie, bonusuri, creșterea vârstei de pensionare și eliminarea grupurilor de muncă.

Citește și: Ajutor pentru români în pragul sărbătorilor. Cum poți intra în posesia sumei de 400 de lei

Cele zece modificări ce vor fi aduse noii legi a pensiilor:

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

  • punctul de pensie va ajunge la 2.032 de lei, în creștere cu 13,8% din ianuarie 2024
  • pensia minimă de 1.281 de lei, în creștere cu 13,8% din ianuarie 2024
  • persoanele din România care au o perioadă de muncă de peste 25 de ani vor beneficia de puncte de pensie bonus, cu o rată cuprinsă între 0,25 puncte/an și 1 punct/an
  • Nouă formulă pentru calculul pensiilor este următoarea: Valoarea Punctului de Referință (VPR) este înmulțită cu numărul total de puncte, unde VPR este stabilită la 81.
  • Conform noii formule, majorările de pensii vor varia între 0% și 112%, având termen de implementare în septembrie 2024.
  • Vor fi eliminate inechitățile dintre femei și bărbați
  • Femeile vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare în funcție de numărul de copii pe care îi au, constând în jumătate de an pentru fiecare copil, cel puțin până la vârsta de 16 ani a acestora.
  • Se mărește vârsta standard de pensionare pentru femei la 65 de ani, iar atât femeile cât și bărbații au opțiunea de a se pensiona la 70 de ani.
  •  dispar grupele de muncă, din 2035 
  • După anul 2035, Guvernul are posibilitatea să majoreze vârsta standard de pensionare dincolo de limita de 65 de ani.

Cum vor fi calculate pensiile în anul 2024

Iată cum vor fi calculate noile pensii pentru români, conform formulei din legislația recent adoptată privind pensiile.

Noua formulă din Legea Pensiilor constă în înmulțirea valorii punctului de referință (VPR) cu numărul de puncte de pensie indicate în decizia de pensionare. Astfel, fiecare pensionar român poate efectua propriul calcul al noii pensii pe care o va primi începând din 2024, confortabil, în propriul cămin.

Citește și: Motivul pentru care pensiile și alocațiile ar putea întârzia chiar în preajma sărbătorilor. Ce se întâmplă la Casele de Pensii din țară

Pentru cei care nu cunosc valoarea punctului de referință (VPR), aceasta este identică cu punctul de pensie. Valoarea punctului de referință este apoi împărțită la 25 de ani de cotizare, având în vedere că acesta reprezintă media numărului de ani de cotizare, și se situează la suma de 81 de lei.