Modificări importante la BAC și Evaluare Națională. Elevii vor putea susține iarna probele orale şi să-şi vadă lucrările înainte de contestaţie

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 12 aug 2024, 19:56

Modificări importante pentru elevii care susțin Evaluarea Națională sau Bacalaureatul

Sursa: Pixabay

Ministerul Educației a propus recent mai multe modificări semnificative pentru desfășurarea examenelor naționale, inclusiv Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

Printre schimbările esențiale se numără posibilitatea ca elevii să susțină probele orale în timpul iernii și să poată vizualiza lucrările lor înainte de a depune contestații, după afișarea rezultatelor inițiale. Aceasta este o măsură destinată să ofere o mai mare transparență și să ajute elevii să ia o decizie mai informată atunci când decid să conteste o notă.

Citește și: Unde se pot angaja tinerii care nu au promovat BAC-ul: 7.500 locuri de muncă listate în ultima lună

Modificări în desfăşurarea Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului

Potrivit unui comunicat oficial al Ministerului Educației, publicat pe 12 august 2024, noile măsuri vizează îmbunătățirea fundamentării deciziilor privind contestațiile la notele obținute. Elevii vor avea astfel oportunitatea să își revadă lucrările corectate, însă depunerea contestației nu va fi condiționată de această vizualizare, care se va desfășura în centrele de examen.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”

Modificările propuse includ și ajustarea calendarului pentru probele scrise ale Evaluării Naționale și Bacalaureatului, care vor avea loc după finalizarea cursurilor anului școlar 2024- 2025. Scopul acestor modificări este de a proteja elevii de temperaturile extreme din timpul verii, care ar putea afecta performanțele lor, și de a asigura o perioadă suficientă pentru înscrierea în învățământul superior, prin eliberarea diplomei de Bacalaureat în timp util.

Citește și: Anul școlar 2024-2025 vine cu noi reguli pentru elevi! Aceștia vor primi câte o notă la purtare pentru fiecare modul finalizat

În ceea ce privește desfășurarea probelor examenelor naţionale (EN VIII şi Bacalaureat 2025), Ministerul Educaţiei propune:

  • Desfăşurarea probelor de competenţe din cadrul examenului de Bacalaureat în perioada 27 ianuarie- 7 februarie;
  • Desfăşurarea probelor scrise- pentru ambele examene- înainte de finalul lunii iunie;
  • Prelungirea perioadei de depunere a contestaţiilor, dată fiind opţiunea de vizualizare a lucrărilor scrise.

Ministerul subliniază că aceste propuneri vor fi supuse unei etape de consultare publică, care se va încheia pe 26 august 2024, după care

forma finală a documentelor va fi aprobată prin ordin de ministru.