Modificări în Codul Rutier: Persoanele care dețin un permis de conducere străin vor avea interzis să conducă un autovehicul în România

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 10 dec 2023, 04:35

Conform noilor modificări aduse Codului Rutier, în cazul în care un șofer deține un permis auto străin va avea interzis să conducă pe teritoriul României.

Sursa: https://pixabay.com/

Șoferilor care dețin permise de conducere străine la va fi interzis să conducă pe teitoriul României.

Conform noilor modificări aduse Codului Rutier, în cazul în care un șofer deține un permis auto străin va avea interzis să conducă pe teritoriul României.

Șoferii care dețin un permis auto străin vor avea interdicție de a mai conduce pe teritoriul României

Astfel, în cazul titularului unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină, dacă acesta a fost condamnat de o instanță pentru abateri grave de la legislația rutieră, se dispune interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României pe o perioadă de un an, începând cu ziua imediat următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, în condițiile stabilite prin regulament.

Citește și: Șoferii și motocicliștii care produc noaptea zgomote vor fi amendați

Printre modificările aduse Codului Rutier este vorba despre condamnarea, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporala a unei persoane, săvârșită ca urmare a nerespectării regulilor de circulație, pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al căror permis a fost retras, anulat

ori dreptul de a conduce i-a fost suspendat sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România, pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, părăsirea locului accidentului ori participarea în calitate de conducător de vehicul la întreceri neautorizate pe drumurile publice.

Ce prevăd mai exact noile modificări?

Cu ajutorul HG 130/2023, a fost completat regulamentul (HG 1.391/2006)  cu prevederile necesare punerii în aplicare a interdicției de a conduce autovehicule pe teritoriul României pentru titularii permiselor de conducere eliberate de o autoritate străină.

Mai exact, în cazul titularului unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină, interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României pe o perioadă de un an e stabilită de către șeful serviciului poliției rutiere pe a cărei rază de competență a fost constatată fapta, în baza unei hotărâri judecătorești definitive.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Codul Rutier 2023: Șoferii care vor refuza să fie testați pentru alcool sau substanțe psihoactive riscă să rămână fără permisul auto

Dispoziția ar urma să fie emisă la data la care șeful poliției rutiere a luat cunoștință de hotărârea judecătorească. Din perioada de un an se deduce perioada cuprinsă între momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătorești și momentul emiterii dispoziției de interdicție, calculată pe zile pline, iar ziua în care începe executarea interdicției și cea în care încetează se includ în durata executării.

În cazul titularului unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină, dacă acesta a fost condamnat de o instanță pentru abateri grave de la legislația rutieră, se dispune interdicția de a conduce autovehicule pe teri
[Sursa: https://pixabay.com/]

Șoferii vor fi anunțați în legătură cu interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României, prin expedierea dispoziției la adresa de domiciliu, reședință sau rezidență din România.

Astfel, în regulament mai scrie că: “Permisul de conducere reținut, însoțit de dispoziția privind interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României, se transmite de către serviciul poliției rutiere care a dispus interdicția la autoritatea străină care l-a eliberat, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la emiterea dispoziției”.

Totodată,  în februarie, regulile circulației în intersecțiile cu sens giratoriu au fost clarificate și s-a introdus posibilitatea ca polițiștii de frontieră să facă verificări în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate șoferilor. 

Sursă: avocatnet.ro