Modificări majore în noul an școlar 2024-2025! Elevii pot fi dați afară de la ore dacă se îmbracă nepotrivit

Autor: Diana Ghita

Elevii vor trebui să păstreze un anumit cod vestimentar

Sursa: Pexels.com

Din această toamnă, sistemul educațional din România va implementa schimbări semnificative, cu impact direct asupra comportamentului elevilor și responsabilităților profesorilor și părinților.

În anul școlar 2024-2025, codul vestimentar al elevilor va fi reglementat mai strict. Profesorii nu vor mai avea obligația de a accepta elevii la ore dacă aceștia nu respectă standardele vestimentare corespunzătoare mediului școlar.

Cu ce obiecte vestimentare și accesorii nu vor avea voie elevii să vină la școală

Fustele scurte, decolteurile adânci și pantalonii rupți, odată tolerate, vor fi interzise în sălile de clasă.

Această decizie vine ca răspuns la o problemă care a scăpat de sub control în ultimii ani. Deși regulamentele școlare interziceau de mult timp astfel de ținute și alte accesorii nonconforme, precum genele false, unghiile false, piercing-urile și tatuajele, numărul elevilor care ignorau aceste reguli a crescut, iar profesorii nu dispuneau de mijloace legale eficiente pentru a interveni.

O altă modificare importantă adusă de noul regulament este dreptul elevilor și părinților de a solicita explicații pentru notele primite.

Această măsură a generat reacții diverse în rândul cadrelor didactice, care o văd ca pe o posibilă subminare a autorității lor în evaluarea elevilor.

Citește și: Când vor avea elevii parte de încă o săptămână liberă, în afara vacanțelor școlare anunțate. Calendarul complet al vacanțelor pentru anul școlar 2024-2025

„Profesorul simte că e specialist, că a făcut niște cursuri, și e greu să accepte din partea unui nespecialist o poziție.

Dacă părintele vine și zice: ”Așa-mi place că așa vreau eu”, e ca și cum m-aș duce la un arhitect și i-aș zice că nu-mi place că a pus grinda asta aici. Și el îți spune că se justifică, iar tu rămâi la ”dar mie nu-mi place!”, a declarat profesorul universitar Ovidiu Pânișoară, mentor în științele educației, citat de stirileprotv.ro.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”

Ce alte reguli vor fi introduse în anul școlar 2024-2025

În plus, regulamentul introduce reguli mai stricte pentru combaterea absenteismului școlar. Directorii de școli vor avea obligația de a raporta cazurile de absenteism excesiv către Protecția Copilului. Statistici recente arată că peste 350.000 de elevi au abandonat școala înainte de clasa a opta în ultimii zece ani.

Pentru a combate acest fenomen, regulamentul prevede că directorii vor raporta autorităților locale atunci când un elev de gimnaziu acumulează 750 de absențe într-un an școlar, iar pentru cei de nivel primar, pragul

este stabilit la 540 de absențe.

Citește și: Statul oferă un ajutor de 300 de lei pentru elevi: Care sunt noile criterii de acordare a burselor și ce reguli sunt obligați să respecte elevii din luna septembrie

De asemenea, regulamentul urmărește prevenirea retragerii elevilor din sistemul școlar pentru a urma homeschooling-ul, care este ilegal în România. Părinții care doresc să își transfere copiii la alte unități de învățământ trebuie să prezinte dovada transferului pentru a confirma continuarea studiilor.

 


În ediția de vineri, Patrick și Bianca au avut parte de o întâlnire în Camera Roșie, unde au discutat despre Virginia, iar Giuly a izbucnit în lacrimi amare.