Modificari majore la Educatie! Cum vor fi repartizati copiii in clasele pregatitoare

Author: L.S.
Actualizat: 06 feb 2020, 15:44

Ministrul Edicatiei anunta modificari esentiale in procedura de inscriere in clasa pregatitoare 2020.

Modificare esențială introdusă de Ministrul Educației în procedura înscrierilor în clasa pregătitoare 2020: regula formării claselor de copii după criterii transparente și nediscriminatorii se aplică în toate școlile.

Modelul introdus de Timișoara acum 4 ani și anunțat anul acesta de București – repartizare alfabetică a elevilor pe clase sau prin tragere la sorți în ședință publică organizată de școală – este pe cale să fie transformat în regulă, potrivit proiectului metodologiei de înscriere în clasa pregătitoare 2020 pus astăzi în dezbatere publică.

Principalele noutăți incluse în proiectul de metodologie vizează constituirea formațiunilor de elevi în clasa pregătitoare, precum și soluționarea situațiilor excepționale ale copiilor care nu se încadrează în tranșele de vârstă prevăzute de metodologie”, anunță Ministerul Educației, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Citeste si: Cum va fi făcută, de fapt, înscrierea în clasa pregătitoare în București! Când se depun cererile

Citeste si: Scoli inchise din cauza gripei la Bucuresti. Cum au aflat parintii ca nu isi pot duce copiii la scoala luni

Ministerul precizează că formarea claselor de elevi se face după finalizarea procesului de înscriere, conform calendarului, “în baza unei proceduri elaborate la nivelul unității de învățământ și aprobate de Consiliul de administrație, procedură care să asigure transparență, echitate, nondiscriminare și incluziune”.

“Modalitatea de repartizare a elevilor pe criteriul alfabetic este în deplină concordanţă cu prevederile O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare cu modificările şi completările ulterioare, republicată. (…) Această repartizare poate fi considerată o metodă de repartiţie transparentă şi aleatorie în unităţile de învăţământ de stat”, a constatat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în septembrie 2018 cu privire la procedura aplicată pentru prima dată de ISJ Timiș.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

A doua noutate propusă prin metodologia de însciere în clasa pregătitoare 2020: “ situațiile excepționale ale copiilor care nu se încadrează în tranșele de vârstă prevăzute de metodologie vor fi analizate și soluționate de Comisiile județene/Comisia municipiului București, în baza unor proceduri proprii”.

citeste mai departe pe edupedu.ro

Citeste si: Ultima ora! Cresc salariile si bursele profesionale ale profesorilor

Citeste si: Simulare BAC 2020: anunt de ultima ora de la Ministerul Educatiei