Modificări pentru utilizarea cardurilor de energie. Marcel Boloș: "Permitem și achitarea datoriilor restante"

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 11 feb 2024, 00:20

Marcel Boloș anunță noi modificări la cardul de energie

Sursa: arhiva Kanal D

Marcel Boloș anunță noi modificări la cardul de energie. Iată ce se schimbă!

Ministrul Marcel Boloș a anunțat că miercuri, 10 mai, Guvernul a adoptat noi modificări în ceea ce privește folosirea cardurilor de energie.

Citește și: Ce trebuie să faci dacă nu ai primit acasă factura la energie electrică? Sfaturi utile pentru români

Modificări pentru utilizarea cardurilor de energie. Marcel Boloș: "Permitem și achitarea datoriilor restante"

În acest context, Marcel Boloș a transmis că românii care beneficiază de cardurile de energie pot acum să plătească și datoriile de anul trecut, începând cu 1 februarie 2022, dar cu condiția ca factura să fie emisă după data de 1 ianuarie 2023.

Potrivit Capital.ro, de la începutul programului și până acum, peste 2,4 milioane de familii și-au achitat facturile prin intermediul cardului de energie, valoarea totală a plăților efectuate ajungând la 541 milioane lei.

Citește și: Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a putea accesa programul Casa Verde Fotovoltaice?

Ministrul Marcel Boloș a mai precizat că unul dintre obiective este ca beneficiarii să poată folosi cardurile de energie cât mai simplu și rapid. 

„Cardurile pentru achitarea facturilor la energie acordate persoanelor vulnerabile pot fi utilizate ca instrumente de plată de două luni și jumătate, timp în care am monitorizat permanent derularea programului, împreună cu reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română și am căutat permanent soluții de îmbunătățire a implementării.

Obiectivul nostru principal este ca beneficiarii să se poată folosi de banii acordați prin intermediul cardului de energie, iar utilizarea acestuia să fie cât mai simplă și rapidă.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Clarificările pe care le-am adoptat astăzi în ședința de Guvern răspund unor situații întâlnite în cursul implementării, astfel încât toți cei care au dreptul să primească acest sprijin să îl poată accesa, indiferent de tipul de energie folosit, și să permitem totodată și achitarea datoriilor restante începând cu 1 februarie 2022”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

În ședința de miercuri, Guvernul a aprobat măsuri noi pentru acordarea unui sprijin pentru persoanele vulnerabile.

Prețul la energie va fi compensat și va fi suportat parțial din fonduri externe nerambursabile.

Astfel, vor fi compensate costurile pentru energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleţi, brichete, combustibili lichizi sau solizi şi orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor.pe lângă formele de energie compensate în acest moment, butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele sau alți combustibili lichizi sau solizi, pe lângă energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Este important de reținut faptul că, datoriile față de furnizorii de energie nu vor putea include penalități sau alte daune/interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin, potrivit sursei citate.

Citește și: Până la ce dată se pot folosi cardurile de energie? Cine nu plătește facturile până atunci, rămâne fără bani