Germania are nevoie urgentă de lucrători calificați din străinătate. Acum, regulile pentru imigranții din țările din afara UE urmează să se schimbe treptat începând cu 18 noiembrie 2023. Iată ce se pregătește.
Angajatorii germani duc lipsă de sute de mii de lucrători. IT și tehnologie, asistență medicală, domenii antreprenoriale, tehnologie și logistică se numără printre cele mai afectate sectoare.
Legea refăcută privind imigrația calificată, pe care parlamentul german, Bundestag, a adoptat-o în vară, are ca scop reducerea rapidă a barierelor în calea imigrației lucrătorilor calificați din țările din afara Uniunii Europene.
Primele modificări intră în vigoare începând cu 18 noiembrie 2023. Noile reguli vor intra în vigoare în trei etape. Detaliile, disponibile în germană, engleză, franceză și spaniolă, sunt disponibile pe site-ul guvernului.
Cartea albastră a UE
Cu efect imediat, un număr mai mare de lucrători cu studii universitare și cu calificări similare din țări terțe vor putea veni în Germania cu ajutorul Cărții Albastre a UE, fără a fi necesară cunoașterea limbii germane.
Limitele salariale anuale, instituite pentru a preveni dumpingul salarial, vor fi coborâte la puțin sub 40 000 EUR (43 500 USD) pentru locurile de muncă la nivel de intrare și pentru locurile de muncă foarte solicitate, cunoscute sub numele de "ocupații de strangulare"; pentru toate celelalte ocupații, limita va fi stabilită la 44 000 EUR,
Astfel de ocupații includ acum educatorii și asistentele medicale. În sectorul IT, lucrătorii calificați fără diplomă universitară pot primi, de asemenea, o Carte Albastră a UE dacă pot dovedi că au cel puțin trei ani de experiență profesională relevantă. Asistenții medicali cu mai puțin de trei ani de pregătire în domeniul asistenței medicale vor avea, de asemenea, acces pe piața muncii din Germania.
Cartea albastră este răspunsul UE la cartea verde din Statele Unite.
Drept de ședere, mai multă flexibilitate
Lucrătorii calificați cu calificări profesionale sau academice care îndeplinesc toate cerințele au acum dreptul la un permis de ședere. Anterior, misiunile diplomatice din străinătate și autoritățile de imigrație aveau puteri discreționare.
Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă a fost instruită să accelereze procesul de aprobare a potențialilor lucrători străini. Lucrătorii calificați cu experiență nu vor mai avea nevoie de recunoașterea calificărilor lor în Germania dacă acestea sunt deja recunoscute de țara de origine și dacă au cel puțin doi ani de experiență profesională. Mai multe schimbări urmează să intre în vigoare la 1 martie 2024.
Orice persoană care trebuie să urmeze o formare pentru a obține o calificare în Germania pentru a se alinia la formarea echivalentă din străinătate poate rămâne în Germania pentru o perioadă de până la trei ani și poate lucra în paralel până la 20 de ore pe săptămână. De asemenea, munca cu fracțiune de normă va fi extinsă în general la studenți și stagiari.
În cazul în care angajatorii din Germania sunt de acord, lucrătorii calificați pot veni direct în Germania și să lucreze în timp ce procedura de recunoaștere a calificărilor lor este în curs de desfășurare. Șederea poate fi prelungită până la trei ani. Condițiile prealabile sunt o calificare profesională de cel puțin doi ani și cel puțin un nivel A2 al limbii germane.
În ceea ce privește soții/soțiile și copiii minori, lucrătorii calificați vor trebui să dovedească faptul că își pot întreține mijloacele de trai, dar nu și că au un spațiu de locuit suficient.
De asemenea, aceștia își pot aduce părinții sau socrii, dacă propriile lor permise de ședere sunt valabile începând cu martie 2024. Alte modificări urmează să intre în vigoare de la 1 iunie 2024.
Citește și: Decodarea Chinei: De ce Beijingul și Washingtonul au nevoie unul de celălalt
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Apple va face o schimbare importantă la mesajele de pe iPhone anul viitor
Citește și: Șeful ChatGPT a fost concediat în mod surprinzător! Stiri imense in AI