Modul cel mai simplu prin care poți face root la Android

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 27 aug 2021, 02:17
Android root, ce înseamnă și cum se face
Sursa: unsplash.com

Dacă aveți un telefon Android și vreți să vă faceți un root, este bine să știți dinainte ce implică acest lucru. Modalitatea prin care puteți face rooting-ul nu este una dificilă și vă va permite să aveți mai multă libertate asupra sistemului de operare.

Spre deosebire de Apple, care permite utilizatorilor să instaleze aplicații pe telefon doar din magazinul oficial, pentru deținătorii de Android, Google este mult mai permisiv. Astfel, puteți să vă personalizați telefonul după bunul plac, dacă vă hotărâți să-i faceți un root. 

Android root, ce înseamnă și cum se face

Ca să fie pe înțelesul tuturor, trebuie să ne gândim la un smartphone Android ca la un calculator, care are instalat pe el Windows. Cu toții știm că utilizatorul PC-ului nu are drept de administrator, ceea ce înseamnă că nu poate instala sau dezinstala anumite programe, cum nu poate nici să modifice configurația calculatorului. 

Exact la fel se întâmplă și în cazul unui Android. Există însă o modalitate prin care acest lucru se poate schimba. Se numește rooting și ajută utilizatorul să obțină drepturile de administrator asupra Androidului. Astfel, puteți umbla la sistemul de operare, puteți modifica anumite fișiere sau veți avea posibilitatea de a instala și de a rula mai multe aplicații de la alți producători. 

Pentru a face root, aveți nevoie de driverele de la cel care a produs telefonul pe care îl dețineți. Dacă acestea nu sunt instalate, telefonul nu va fi recunoscut în Windows și nu va fi recunoscut nici de aplicația pentru root. După aceea, trebuie să activați USB debugging și să alegeți opțiunea de instalare a unor aplicații din surse necunoscute. Toate acestea le găsiți în setările telefonului. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Framaroot, Towelroot, CF-Auto-Root și KingRoot sunt printre cele mai utilizate aplicații de root.

După ce veți face root-ul, pe telefon va fi instalată aplicația Superuser. Aceasta vă va permite să folosiți dreptul de administrator și să modificați ceea ce vă doriți pe telefonul dumneavoastră. 

Ce se întâmplă dacă vrei să faci unroot?

În cazul în care ați făcut root la un Android, dar, din diferite motive, v-ați răzgândit și nu vă mai doriți acest lucru, nu vă panicați. Puteți face oricând unroot. De obicei, veți apela la unroot atunci când vreți să mergeți cu telefonul la un service și acesta este încă în garanție sau atunci când vreți să actualizați software-ul telefonului. 

Un lucru important pe care trebuie să îl știți este acela că dacă faceți root la Android, veți pierde automat garanția telefonului. Acest procedeu este considerat ca fiind neautorizat, deci practic, ați umblat asupra software-ului, fără să aveți dreptul de a face acest lucru. 

De asemenea, fiți conștient că, doar pentru că faceți root, asta nu înseamnă că telefonul dumneavoastră se va mișca automat mai repede. Cu toate acestea, există totuși anumite rom-uri, care pot duce la o viteză mai mare de procesare. Așadar, este posibil ca Androidul să aibă o performanță mai bună și de ce nu, poate să fie mult mai bine securizat. 

 

Taguri: